És ezt csak magunknak köszönhetjük.
A só nemcsak szimplán fontos, hanem nélkülözhetetlen is szervezeted számára – többek között ez segít sejten belül tartani a folyadékot –, ugyanakkor elég sok veszélyt hordoz magában tested egészséges működése szempontjából, ha túltolod.
Szakértők szerint naponta 8–10 grammnál több sót nem kellene fogyasztanod.
A dél-koreai Incshon Nemzeti Egyetem és a Greenpeace Kelet-Ázsia kutatóinak az Environmental Science & Technology szaklapban megjelent közös tanulmányából pedig még az a szomorú dolog is kiderült, hogy
egy átlagos felnőtt évi 2000 mikroműanyag darabkát eszik meg az asztali sóval.
A helyzet tehát egyszerű, minél több sót fogyasztasz, annál több szervezetedbe nem való műanyagot is beviszel vele.
Bár a szakemberek szerint – az eddigi (kevés és hiányos) kutatások alapján – nehéz megállapítani a mikroműanyagok negatív élettani hatásainak mértékét, abban azért biztosak, hogy nem jó dolog műanyagot juttatni a szervezetbe.
És ha eddig nem törtünk volna le, akkor most talán sikerül, bár tényleg nem ez lenne a célunk, de tudnod kell róla, hogy
az asztali sók 90%-a valamilyen mikroműanyaggal szennyezett.
A kutatók 21 országból származó 39 különböző sómárkát vizsgáltak, 36-ban pedig találtak mikroműanyagot – területileg Ázsiában a legrosszabb a helyzet, fajtáját tekintve pedig tengeri só a legszennyezettebb.
(Fotó: Twitter)