Sikolts, száguldj, zuhanj, repülj! – A világ legjobb vidámparkjai

Adrenalinpumpa, izgalom, sebesség és elképesztő találmányok: három kontinens legjobb vidám- és élményparkjai, ahol a felnőtteknek is pelenkára lehet szükségük.

 1. 9/9


  Alton Towers, Anglia

  Vidám- és élménypark is egyben a Staffordshire-ben található több mint kétszáz hektáros szórakoztatóközpont. A 225 attrakció közül sokat csak az erősebb idegzetűeknek ajánljuk, mint például súlytalanságot a zéró-gravitációs The Blade és Air gépekkel, iszonytató magasságokat a 60 méteres Oblivionnal, két másodperc alatt 100 km/h gyorsulással katapultálást Ritával, vagy a rázkódás, ütődés, pörgetés és lógva hagyás 360 fokos teljes kiszolgáltatottságát a Submissionnel.

  A parkban emellett merülhetsz vízbe is, föld alatt robogó vasutakon utazhatsz, csobbanhatsz meglepetésszerűen, maradhatsz a klasszikus szellembarlangnál és óriáskeréknél – és amíg a fantasztikusan szép angolpark formára nyírt bokrai mögött dobod ki a taccsot, lepasszolhatod a gyerekeket a Jégkorszak emberméretű hőseinek is.

 2. 8/9

  Europa Park, Németország

  850 ezer négyzetméteren fekszik a németek világszerte közkedvelt élményparkja, amely lélegzetelállító attrakcióit tizenhárom európai ország közismert nevezetességeire építette, melyeket gyalog vagy a vidámpark vasútján is bejárhatunk. Az 1975-ben létesített szabadidőpark legfőbb attrakciója a Mercedes–Benzzel közösen épített 73 méter magas Silver Star hullámvasút, amely 2006-ig a leggyorsabb volt kategóriájában, és még ma sem egy csésze teával a kézben érdemes felülni rá.

  A 110 km/h-ra gyorsuló Blue Fire Megacoastert sem egy meghitt beszélgetéshez ajánljuk (habár vallomásokra épp tökéletes lehet). Emellett a park nem csak ebédvisszapörgetős vidámságai miatt olyan közkedvelt, hanem kialakításában és ötletességében is egyedülálló: a mesék hagyományosabb és kevésbé harsány, elvarázsolt-kastélyos világába is elrepít, egy igazi folyó szeli ketté (az Öreg Elz, amelyből a park áramellátásának egy részét is fedezik), és gondolázni is lehet rajta (egy kicsit megbolondítva), valamint a különböző európai országokkal kapcsolatos élményelemek még edukatív jellegűek is a kisebbek számára. Ha pedig este sem szeretnél kimenni, megszállhatsz a park két saját hotelének egyikében.

 3. 7/9

  Efteling, Hollandia

  A Benelux-államok legnagyobb élményparkja a vidámparkok ősanyja (oda látogatott először Walt Disney, mielőtt megnyitotta sajátját), amely egyszerre keveri a modern elemeket minőségi és hagyományos kialakítással, izgalmas és esztétikus utazás kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az Efteling négy szekcióból áll: a vidámparkból, amely kialakításában egyszerre képes szórakoztató, szép és látványos lenni, a négycsillagos Efteling Hotelből, a tizennyolc lyukas golfpályából, valamint a most épülő apartmansorból.

  A komplexumhoz több mint 35 látványosság és bemutatóshow tartozik, mint például a bolygó hollandi ingahajó, a Pagoda névre keresztelt repülő palota, dupla fa hullámvasút, 13 méteres beszélő fa (mondjuk sajnos csak hollandul beszél), gyönyörű körhinták, kedves mesefaluk, vízi show, karnevál, bobpálya és még több – mind-mind igényes, nem műanyag kivitelezéssel.

 4. 6/9

  Universal's Islands of Adventure, Amerika

  Harry Potterrel, a Marvel szuperhőseivel vagy épp Jurassic Parkban őrjönghetsz ebben a hatalmas orlandói élményparkban. A villámsebhelyes szekcióban elfelejtheted, hogy valaha is mugli voltál: bevásárolhatsz az Abszol úton, seprűn repülhetsz, sárkányokkal viaskodhatsz és rosszban sántikálhatsz a Roxfort titkos útjain is, miközben elképesztően élethű technikai megoldásokkal robbannak mágikus lények az arcodba.

  Ha a varázslógéneken kívül más mutációval megáldott lények is érdekelnek, akkor együtt szelheted a felhőkarcolók tetejét Pókemberrel 3D-s szemüvegben, de ha gyorsan szeretnél megszabadulni az elfogyasztott hamburgerektől, akkor rápöröghetsz a hihetetlenül gyors Hulk Coasterre vagy dinóknak integetve zuhanhatsz vízesésbe a Jurassic Park River Adventure ultramodern prehisztorikus minitúra keretein belül.

 5. 5/9

  PortAventura, Spanyolország

  Európa leggyorsabb hullámvasútjával (135 km/h) együtt a barcelonai reptértől fél órára fekvő PortAventura Park harminc attrakcióval várja látogatóit. A vidámparkban elbarangolhatunk Kínába, a vadnyugatra, Mediterrániába, Mexikóba, Polinéziába, és sorra próbálhatjuk ki, milyen vad kanyonban száguldani, miközben vízágyúval lőnek, Indiana Jones-ként a pirotechnikus Tűz Templomában kincset keresni, lélekvesztő bányászvasúton repeszteni, szabadesés-toronyból utolsó imát mondani, zombik elől menekülni vagy a hajmeresztő, nyolc átfordulásos Dragon Khan hullámvasúton köszönni újra a reggelinek.

  A park számos kiváló étteremmel is várja az immár újra üres gyomrú és pihenésre vágyó felnőtteket és temérdek izgalmas gyerekjátékkal (kalózkaland, labirintus stb.) a kisebbeket.

 6. 4/9

  Parc Asterix, Franciaország

  “Nyugtát! Adjon nyugtát, különben mivel dicsérem a napot?” – mondja Asterix, és valószínűleg a vidámparkban eltöltött nap után csak ennyi hiányozhat a teljes eufóriából. Párizstól egy órán belül, a CDG reptértől kevesebb mint félórányira található a gallok és rómaiak örök küzdelméből építkező élménypark, amely leginkább a számos különböző hullámvasút és a rettegett gallok miatt lett híres. Az attrakciókat mind a képregény szellemében alakították ki és nevezték el: a Romus et Rapidus és a L’Oxygénarium pályákon a raftingrajongók próbálhatják ki, milyen felfújható csónakban szelni a hömpölygő folyót, a Goudurix és a Tonnerre de Zeus sokhurkos és eszeveszett hullámvasutazásra csábít, szellemekkel utazhatunk a Transdémoniumban, de az egyiptomi kalandokra is emlékezhetünk a trükkösen megfordított Oziris hullámvasúttal.

  Hogyha a sokadik kör után már úgy érzed, még egy vasút Quibelez de Saporán (ő az Asterix filmekben egy spanyol katona, ha esetleg elsőre Nemhullicatantus), akkor kiváló francia ételekkel lazíthatsz a park éttermeiben, és ha szerencséd van, megrendelheted Obelix kedvenc ételét, a vadkant is.

 7. 3/9

  Tokyo Disneyland, Japán

  Idén harminc éve épült a japánok saját Disneylandje, ami hatalmas méreteivel, amerikai elődjét több szempontból túlszárnyaló attrakcióival és gyönyörű, tiszta, varázslatos kialakításával joggal vívta ki a világ második legnépszerűbb vidámparkjának címét. A központ hét témára tagolódik: World Bazaar, Adventureland, Westernland, Critter Country, Fantasyland, Toontown és Tomorrowland.

  A hagyományos amerikai Disneyland sok jellegzetességét felfedezhetjük: Tom Sawyerként tutajozás, dzsungelben bolyongás, Karib-tenger kalózai-túra (már Jack Sparrow előttről), Mickey egérrel és a Roger nyúl a pácban film teljes kompániájával csapathatod, Hamupipőke kastélyában járhatsz vagy elmerülhetsz a futurisztikus Tomorrowland nyújtotta izgalmakban is: mindegy, melyiket választod, biztos, hogy egy valóságtól teljesen elrugaszkodott világban jársz.

 8. 2/9

  Tivoli Gardens, Dánia

  Koppenhága belvárosában található ez a helyiek és turisták által is közkedvelt vidámpark, amely 1843-ban nyitotta meg kapuit, így a világ második legrégebbi vidámparkja, amely nagyon sok részében eredeti állapotában maradt fent. A Tivoli alapítója azzal a meggyőző érvvel kapott engedélyt a park létrehozására a bölcs királytól, hogy „ha az emberek jól szórakoznak, akkor nem gondolkodnak a politikáról”.

  A klasszikus, bámulatosan míves és egyedi régi attrakciók mellett kipróbálhatjuk az újdonságokat is, például a The Star Flyert, amely a maga nyolcvan méterével a világ legmagasabb körhintája – de aki odalátogat, ne az eddig leírt szédítő, villogó és modern szórakozási lehetőségeket keresse (habár abból is van egy pár, mint például a The Demon nevű, 77 km/h gyorsulású járgány), hanem a finomabb és elegánsabb kikapcsolódást – a muzeális értékű mutatványok mellett számos komolyzenei fesztivál (a vidámpark nevével van dán szimfonikus zenekar is), pantomim előadások vagy épp árnyjáték darabok is megtekinthetőek.

 9. 1/9

  Canada's Wonderland, Kanada

  A csodaföld százharminc hektáron fekszik, és kétszáz attrakciójával, 68 vasútjával (beleértve 16 hullámvasutat) valamint vízi parkjával Kanada legnagyobb vidámparkja. Kivitelezői nem feledkeztek meg a lélegzetelállító tájról sem, így sok játék beépül a környezetbe, mint például a 81 ezer négyzetméteres vízi park is. Kanada legmagasabb és leggyorsabb hullámvasútja, a már kinézetében és hátborzongató Leviathan is ott található, amely 70 méter magasra repít fel és eléri a 124 km/h sebességet is. A parkot régen a Paramount Pictures üzemeltette, így számos attrakció a filmgyárhoz kötődik és kialakításában ötvözi a nemzetköziséget (a bejárat egy nemzetközi utcával kezdődik, felvonultatva a világ számos csodálatos helyét), fantáziavilágokkal, mesehősökkel és múltidéző atmoszférával (középkori szekció).

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon