Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Nem kell minden vasútállomásnak úgy kinéznie, mint egy betonszarkofágnak vagy szeméttelepnek. A következő tízes listán a földgolyó legpengébb pályaudvarait mutatjuk be Tokiótól New Yorkig.

 1. 10/10


  Gare de Strasbourg

  A strasbourgi pályaudvar modern külseje magában rejti az 1883-ban felhúzott eredetit. Egyszerre haladó szellemiségű és hagyománytisztelő.

  A tovább gombra kattintva jön a következő!

 2. 9/10

  Tokyo Station

  A japán főváros pályaudvarára a világ legkúlabb és leggyorsabb szerelvényei szoktak begurulni, ráadásul másodpercre pontosan. Amikor ilyesmiről olvasunk, kedvünk lenne atomot dobni a MÁV-ra.

 3. 8/10

  Kuala Lumpur Railway

  A maláj főváros pályaudvara az angol gyarmati idők építészetét idézi meg, elegáns és fenséges.

 4. 7/10

  Cshatrapati Shivadzsi pályaudvar

  Szintén a britek építették, India függetlenségéig Viktória királynő nevét viselte. Napjainkban a világörökség része, és Mumbai egyik jelképe.

 5. 6/10

  Grand Central pályaudvar

  A New York-i pályaudvar a világ legforgalmasabbja évi 21 millió utassal. Igazi autentikus manhattani helyszín, ami egy tonna film háttérét adta.

 6. 5/10

  Antwerpen-Centraal Station

  A félmillió lakosú belga város központi vasútállomása 1885-ben épült, de 1998-ban alapos átalakításon esett át, akkor bővítették négyszintesre.

 7. 4/10

  Kanazawa Station

  Japánban nagyon bele kell húzni, ha valaki menő pályaudvart akar tervezni, de a Kanazawa állomás alkotóinak sikerült. A hightech funkcionális rész mellé az épület elé bedobtak egy hagyományos japán kaput, az összhatás pedig annyira ütős lett, hogy például ebbe a listába is bekerült.

 8. 3/10

  Southern Cross Station

  A melbourne-i állomás tetőszerkezete egy organikus, hullámzó lényre emlékeztet, ami nagyon fel tud dobni egy olyan ipari jellegű létesítményt, mint egy pályaudvar.

 9. 2/10

  St. Pancras

  A londoni St. Pancras leginkább egy kastélyra vagy múzeumra emlékeztet, de a grandiózus, viktoriánus stílusú épület természetesen egy vasútállomást rejt. A pályaudvar végébe egy hotelt is építettek, amely 1865-ben még egy formatervezési díjat is nyert.

 10. 1/10

  Estacion de Madrid Atocha

  Madrid első számú pályaudvara leginkább egy botanikus kertre hasonlít – egy ilyen megoldást az atomsilóra emlékeztető Déli pályaudvaron is szívesen látnánk.

  (Forrás: thrillist.com) 

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.