Sokan szeretnének hosszú életet, sokan szívesen megélnék a 100 éves kort, persze a lehető legjobb egészségi állapotban. Akadnak olyan helyek a Földön, ahol erre minden esélyed meg is lehet, mondjuk elég messzire kell költöznöd hozzá.
Dan Buettner a hosszú élet igazi szakértője és sikeres könyvíró, aki már igen régóta foglalkozik ezzel a kérdéskörrel. Véleménye szerint a hosszú élet javarészt a megfelelő diétán, az idősek iránti tiszteletre épülő kultúrán, a jóindulatú közösségi szellemiségen és a környezetünkhöz való megfelelő kapcsolaton múlik.
Buettner öt olyan "Kék Zónát" nevezett meg a Földön, ahol az emberek sokkal nagyobb arányban élik meg a 100 éves kort, mint bárhol máshol. Ezek a helyek egymástól nagyon messzire fekszenek, mégis megvannak bennük a fentebb említett dolgok, amelyek hozzájárulhatnak a hosszú élethez. Most felsoroljuk ezt az öt térséget, megemlítve az ott leggyakrabb fogyasztott ételeket, hogy legalább azt megpróbálhassuk lemásolni. A kultúrát, a jóindulatot és a természeti összhangot úgysem lehet ellopni onnan...
1. Ikaria, Görögország
- Krumpli
- Kecsketej
- Méz
- Hüvelyesek
- Gyümölcsök
- Hal
2. Okinava, Japán
- Keserű dinnye
- Tofu
- Fokhagyma
- Barna rizs
- Zöld tea
- Shiitake gomba
3. Szardínia, Olaszország
- Édeskömény
- Lóbab
- Csicseriborsó
- Paradicsom
- Mandula
- Grenache szőlőből készült vörösbor
4. Loma Linda, Kalifornia
- Avokádó
- Lazac
- Dió
- Bab
- Zabpehely
- Teljes kiőrlésű kenyér
- Szójatej
5. Nicoya, Costa Rica
- Bab
- Kukorica
- Papaja
- Jamgyökér
- Banán
- Barackpálma termése
(via)