Amit a fürdőnadrágról tudni érdemes ezen a nyáron
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A fürdőnadrág szinte az egyetlen dolog, amit a strandon visel a férfi, így azt hiszem nem is kell magyarázni, mekkora jelentősége van. Azonban számos kérdés merülhet fel azokban a nem túl szerencsés férfitársainkban, akik nekiindulnak vásárolni egyet, és urambocsá' még jól is akarnak választani. A fecske tényleg visszatért? Menő a boardshort? Milyen alkaton melyik mutat jól? Megnyugtató válaszok következnek.

A kezdetek

A tizennyolcadik század végéről indulunk, amikor a férfiak még szinte a teljes testet borító, egyberészes alsóruházatot viseltek - ehhez hasonló volt a ma már rendkívül viccesnek ható fürdőruha is, ami inkább nehezítette, mint könnyítette a vízben való életbenmaradást és rejtegetni próbálta a férfitestet (részben azért, mert akkoriban még nem volt jellemző ez a fene nagy liberalizmus). A vízparti viselet célja eleinte az volt, hogy geometrikus, tömbös formákkal elkülönüljön a hölgyek kerek idomaitól és hangsúlyozza a nemek közti különbséget. Az egyberészes ruhák később két részre bomlottak, majd a '30-as években megjelentek az első fürdőnadrágok. Hozzá kell tegyük azonban, hogy ezek több, mint négy kilogrammot nyomtak, ha megszívták magukat vízzel és hát a férfiak derekán sem szerettek nagyon fent maradni, amikor a vízből kimászásra került sor.

1910 - 1920.

A férfiaknak póló nélkül strandolni csak egy évtizeddel később, a negyvenes évek végétől lett elfogadott. Minden azóta eltelt évtized hozott valami újítást, hogy napjaink férfijainak legyen miből válogatni. Vannak az alapvetően testhez tapadó úszónadrágok, amelyekből megkülönböztetjük a száratlan fecskét és a száras úszónadrágot; illetve vannak azok, amelyek rendelkeznek egy belső, hálós résszel és nem tapadnak a törzshöz és a lábakhoz, az egyik ilyen fajta az úszóshort, a másik pedig a boardshort. Vegyük őket végig!

Elszáll a fecske?

A fecskét az 1956-os melbourne-i olimpián indította útjára a Speedo, amely eredetileg nejlon anyagból, manapság pedig a nejlon és a rugalmas elasztán keverékéből készül. A fecske tulajdonképpen az a fürdőnadrágoknak, ami a bajusz a férfi arcának: aki tudja viselni, az előtt szinte leborulunk, de aki nem, azon bizony röhejesen mutat. Ajánlott hozzá egy Gyurta Dani-féle testalkat.

Az összhang a testtel itt még fontosabb, tehát ha egy kicsit felszedtél derékban, akkor mindenképpen kerüld a fecskét, mert az inkább az izmos törzsön mutat jól. Általában akkor szoktunk megbotránkozni rajta, amikor az önbizalom mértéke a túlsúllyal egyenesen arányosan nagy. Egy ilyen apró ruhadarab elég keveset hagy a képzelőerőre és kevésbé kényelmes, mint a testhez nem tapadó társai. Ugyanakkor mellette érvelni is lehet: az úszók azért kedvelik, mert szabadabban lehet mozogni benne és nem mellékesen az egész comb le tud barnulni a napon. Ha az edzőteremben szenvedtél egész télen és elégedett vagy a végeredménnyel, akkor bátran próbálkozhatsz a fecskével, a hölgyek biztosan nem lesznek közömbösek a látvány iránt. Viszont azt még meg kell jegyeznünk, hogy pólóval hordani a többi strandoló ellen elkövetett bűntény, nyilvánosan tilos. Nincs kivétel!
Ide vehetjük még a száras úszónadrágot, ami a boxerre hajaz és konzervatívabb a fazonja, mivel van szára.

Fecskék az ASOSnál

Boardshort

A kifejezetten vízi extrémsportokhoz - mint a szörf vagy a wakeboard - kifejlesztett shortokat hívjuk boardshortoknak. Észak-amerikából indult az őrület, jellemzően a világ más tájain is bírják a laza életstílust, ami ezekhez a sportokhoz kapcsolódik, így elterjedtek a lógós fürdőgatyák. Általában gyorsan száradó anyagból vannak és a deréknál belső zsebük is van, hogy el tudj benne helyezni akár egy kulcsot is biztonságban. Kérdés, hogy miért lett térdig érő a szára, ami azt eredményezi, hogy nagyobb az anyag, ami rajtunk van, nagyobb felület van eltakarva a lábunkon és nehezebb maga a nadrág.

Boardshortok a Planet-sports honlapján

A szörfözés jó részét a deszkán valón ücsörgés teszi ki, amíg az ember vár a hullámra. A deszkát waxszal vonják be, hogy ne legyen csúszós a felülete, de ez a bevonat hajlamos leszedni az ember lábáról a szőrt (és a bőrt), tehát a hosszabb szár védi a combot ücsörgés közben.
Ezeket a boardshortokat egyébként vékony lábúaknak nem ajánljuk, és hát ha nem vagy szponzorált extrémsportoló, esetleg apuka-korba értél, akkor is el kéne őket felejteni, mert a te esetedben van a fürdőshortra egy sokkal jobb megoldás.

Úszóshort

A combközépig érő úszóshortnál - amelyekből már mutattunk néhányat - igazából nincs jobb alternatíva egy átlagos testalkatú, harmincas férfinak. Ez a legelterjedtebb formája a vízi viseletnek, népszerűségét többek között a '90-es években óriási sikerrel futó Baywatch-nak is köszönheti. Nem tapad az emberre és nem lóg, mozogni, úszni is lehet benne és gyorsan megszárad, mert áltában 100%-ban nejlonból vagy poliészterből készül.

Ha a trendeket követnéd, akkor ajánljuk a mintás, vibrálóan színes (akár neon) darabokat. A kínálatban megtalálhatóak a múltidéző, retrós színek és szabás is. Ha viszont nem izgatnak az új irányzatok, akkor egy jó minőségű, elöl megkötős darabot válassz, valamilyen visszafogott színben, minta nélkül. Ez ugyanis sosem fog kimenni a divatból.

Figyelj rá, hogy ne legyen túl szűk derékban, mert akkor az úszógumi bizony nem lesz láthatatlan. A lényeg ez esetben is a komfortérzet és az anyag. Talán ez az a fazon, amiben a legkevésbé érezzük magunkat zavarban, ha le kell venni a felsőrészt és - nem úgy, mint a fecskét - ezt pólóval, sőt egy laza inggel is lehet hordani, így a strandon sem vesztjük el a méltóságunkat.

Ezeket jegyezd meg

  • Fecskét csak akkor, ha szálkás, izmos testalkatod van.
  • Fecskét pólóval csak akkor, ha riogatni akarod a környezetet.
  • Boardshortot csak akkor, ha extrémsportot űzöl, vagy ha fizikailag és lélekben is harminc alattinak érzed magad.
  • Élénk színeket akkor, ha barna a lábad.
  • Térd fölé érő úszóshortot bármikor.
  • Bő szabásút akkor, ha nincs vékony lábad.

Olvastad már a vízparti tízes listánkat?  És sorozatunk többi részét? 

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.