Erős portrésorozat azokról, akik úgy döntöttek, maguk mögött hagyják a civilizációt
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Antoine Bruy francia fotós Romániától Walesen át Svájcig bejárta Európát, azok után kutatva, akik saját, szabad akaratukból és nem szegénységből élnek a társadalom peremvidékén. A Scrublands nevű fotósorozat tizenöt nomád táborhelyet mutat be, amelyekben egy biztosan közös: lakói feladták a modern létforma minden kényelmét, hogy a természet közelében lehessenek.

Szabadon élni nem feltétlenül jelent egyszerű életet: ezek a természet ölén élő emberek nap mint nap megküzdenek az élet úgymond kőkorszaki kihívásaival. Gyűjtögetnek, termelnek, vadásznak: kis közösségükben elvétve akadnak modern eszközök, mert úgy döntöttek, mindent hátrahagynak és nekivágnak a vadonnak.

 

Bruy heteket töltött minden egyes megörökített családnál. A csodálatos tájak szívében berendezett otthonokban néhány talált civilizált tárgy és környezetük nyers eszközei nyújtanak segítséget a túléléshez.

A Scrublands sorozat szándékosan rendezi úgy egymás mellé a képeket, hogy ne lehessen megállapítani, hol készültek pontosan: egy képzeletbeli helyet tár elénk, ahol ezek az emberek egymás mellett élnek.

„Ha megmutatnám ezt a sorozatot valakinek, aki szegénységben él, bizonyára azt mondaná ezekre az emberekre, hogy totál nincs ki a négy kerekük – mondja Bruy – Úgy tűnhet, mintha visszamentek volna a kőkorszakba vagy ilyesmi... Sokaknak volt félretett pénzük, így tudták megtalálni ezeket a helyeket, megvenni a földet és ráépíteni a házukat. De találkoztam olyanokkal is, akik egyszerűen nem tudtak városban élni.”

(Fotók: Antoniebruy.com)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.