Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az Artifact Uprising a kézzel foghatóság értékét szem előtt tartva a megrendelő saját fotóiból készít albumot. Nincs más dolgunk, mint a cég honlapjára feltölteni a digitális képeinket.

Az okostelefonok elterjedésének és az ehhez szorosan kapcsolódó megosztásmániának hála ma már teljesen triviálisnak számít, ha valaki a vasárnapi csirkepörköltről vagy a délutáni kávéjáról posztol képet (az ételmegosztás jelensége már nevet is kapott: foodporn, azaz kajapornó). Ugyanilyen megszokott jelenség az outfit napi szintű megosztása is: egy jól beállított fénykép a tükörből, egy gyors Earlybird vagy Nasvhville filter, egy–két hűséges követő és néhány lájk által manapság bárkiből kétperces Instagram-celeb lehet.

A végletek nélküli fotózásnak azonban megvannak a hátrányai is: a telefonunkon hömpölygő képek sorát elnézve már eszünkbe sem jut, hogy elő is hívathatnánk őket. Ez tulajdonképpen nem is meglepő: ha mindenki a fellelhető fotói felét hívatná is csak elő, a fényképalbumgyártás jó eséllyel akkor is nagyobb biznisz lenne, mint a fegyverek, a nők és a drog együttvéve.

Kár lenne azonban a fotó-outsourcing miatt lemondani egy–egy emlékezetesebb kép előhívatásáról – erre kínál nagyszerű és ötletes lehetőséget az Artifact Uprising nevű cég, mely a megrendelő saját fotóiból álló albumot készít. A teljesen újrahasznosított papírra kerülő fényképeinket többféle méretű és színű, kemény vagy puha fedelű albumba is kérhetjük, a minél személyesebb jelleg elérése érdekében a borító dizájnját is kiválaszthatjuk. A képeinket a cég honlapján keresztül egy program segítségével tölthetjük fel, amivel – kreativitásunknak is teret engedve – még rövid megjegyzéseket is fűzhetünk hozzájuk.

Ötletes – és valószínű profitábilis – húzás az Instagram-képekből álló album megalkotásának a lehetősége is. Az ilyen képek méretét szem előtt tartva az Instagramra feltöltött képeinket 5,5 x 5,5 cm-es vagy 8,5 x 8,5 cm-es méretű, négyzet alakú albumba rendezhetjük.

Ha a fotóalbum túl snassz, a pisai ferde tornyot jó turista módjára nagy erővel támasztó fényképünket egy fadobozra is rákopíroztathatjuk, vagy kedvenc képeinkből akár egy naptárat is csináltathatunk – csak győzzük kiválasztani a tizenkét legjobbat.

Mint általában mindenért, ami egyedi és személyre szabott, a családi fotóalbumok bibliájáért és a fadobozról visszaintegető tükörképünkért is mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk: a keményfedelű albumok árai 69 és 139 dollár (azaz kb. 15 és 30 ezer Ft) között mozognak, a fadoboz pedig 95 dollárért (kb. 21 ezer Ft-ért) helyezhető a kosarunkba. Ezeknél határozottabban jobb befektetésnek tűnik a puha fedelű és az Instagram-album, amelyek már 10,99 dollártól (azaz kb. 2500 Ft-ért) beszerezhetőek.

(Fotó: Truth and Cake, James Christianson, Calluna Events, Hannah Holzmann, Artifact Uprising, Michelle Lee)

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.