Sőt, az is megtörténhet, hogy miközben megpróbálsz betolatni a kocsifelhajtódra, véletlenül átmész egy másik országba. Íme a Rue Canusa, a világ leghihetetlenebb útszakasza.

Az 570 méteres útszakasz pontosan az északi szélesség 45. fokán, vagyis az Egyesült Államok és Kanada határán húzódik, amit annyira szó szerint kell érteni, hogy ha az egyik oldalon vezetsz az amerikai, ha a másik oldalon, akkor a kanadai KRESZT-t kell betartanod (sajnos semmilyen arra vonatkozó adatot nem találtunk, hogyan közlekedtek az úton az 1920-as évek előtt, amikor az USA-ban jobb oldali, Kanadában viszont még bal oldali közlekedés volt érvényben).

A Stanstead és Beeble Plain településeket elválasztó, 1783-ban meghúzott határ sokáig csak szimbolikus jelentőségű volt, amit egy sárga vonal jelzett. Bár a bürokrácia csodájaként az 1900-as évek elejéig itt működött a világ egyetlen nemzetközi postahivatala, aminek az amerikai és a kanadai oldalon is volt bejárata, a gyakorlatban nem nagyon vették komolyan a határsértéseket, az amerikaiaknak például simán elnézték, ha átmentek az út kanadai oldalán húzódó járdára, hogy biztonságosan közlekedhessenek.

Jobbra Kanada, balra az Egyesült Államok

2001. szeptember 11-e óta viszont nagyot fordult a világ: az út mentén térfigyelő kamerákat helyeztek el, valamint a határvédelmet is megerősítették, a lakosoknak pedig ahhoz is bejelentést kell tenniük a határőrségnél, ha meg akarják látogatni a túloldalon lakó szomszédaikat.

Ennél is abszurdabb helyzetbe került az a két lakos, akiknek a határ a telkét vágta ketté: nekik a szeptember 11-e után életbe lépő szigorúbb szabályok miatt le kellett zárniuk a ház hátsó ajtaját, vagyis a saját kertjükbe sem mehetnek ki, mivel ezzel illegálisan átlépnék a határt.

Ha azt gondolod, hogy ez már-már groteszkebb, mint némelyik Örkény-novella, akkor várd ki a csattanót, ugyanis

Teljesen hihetetlen, de az a fekete vonal ott tényleg a kanadai-amerikai határ

Terrorfenyegetettség ide vagy oda, azért az amerikaiaknak sem ment el teljesen a józan eszük, így a könyvtárat mind az Egyesült Államok, mind pedig Kanada állampolgárai szabadon használhatják, és mivel az épületnek mindkét ország felől van bejárata, még a határon sem kell átlépniük ahhoz, hogy bemehessenek.

(Forrás: Tom Scott/Youtube, Toronto Star, Wikipedia, Fotó: Axel Drainville/Flickr, Al/Flickr, Wikipedia)

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon