Milliók a természet markában – Az elmúlt évek legnagyobb árvizei

A fél Európát fenyegető árvíz apropóján összeszedtük az elmúlt évek legdurvább áradásait. Katasztrófaturizmus száraz lábbal.

 1. 8/8


  Tewkesburry, 2012

  Angliában és Walesben az elmúlt években kijutott a vízből: szinte minden évre beütött egy brutális özönvíz. Ez a kép 2012. május elsején készült Tewksburryben, egy olyan ritka alkalommal, amikor a főutcán motorcsónakkal lehetett közlekedni. Az elmúlt száz év leghevesebb esőzése miatt több ezer lakást kellett kiüríteni.

 2. 7/8

  Bangkok, 2011

  Thaiföld fővárosában az árvíz menetrendszerűen jelenik meg, és olyan erővel, hogy hetekre Velencévé varázsolja a város, a helyiek legnagyobb bánatára. A 2011-es év különösen durva volt, mert a monszun miatti árvíz az ország 77 megyéjéből 65 érintett, ráadásul hivatalosan 175 napon át tartott. A katasztrófa 13 millió ember érintett és 815 áldozatot követelt.

 3. 6/8

  New York, 2012

  Sandyt minden idők legbrutálisabb hurrikánjaként emlegették, amikor még az Atlanti óceán fölött járt. Először letarolta Kubát, de ez nem annyira izgatta a híradókat, ellenben a Sandy New York-ban című szappanoperát az év egyik legnézettebb/olvasottabb eseménye volt az amerikai médiában. A város, amely sosem alszik, történelme során először hosszú órákra elsötétedett, egészen kísérteties látványt nyújtva. A metropolis vs. megavihar-ütközet végül elmaradt, az 1800 km átmérőjű Sandy nem volt annyira kemény, mint amilyenek tűnt – szerencsére, tehetjük hozzá, de a szélvihar és az azt követő esőzés majd áradás így is milliárdos károkat okozott, és emberéleteket is követelt.

 4. 5/8

  Goza, 2010

  2010 őszén Pakisztánban hat héten (!) keresztül nem vonult le az ár, még másfél hónap elteltével sem apadt a vízszínt, ez pedig a katasztrófába taszított több provinciát is az egyébként sem mintaállamnak számító ázsiai országban. Az áradás ráadásul a Pakisztán éléskamrájának számító, mezőgazdaságilag fejlett régiókat sújtotta, így komoly élelmiszerhiány lépett fel utána. A katonaság szerint az ország egyharmadát vízbe borító árvíz következtében 1700 ember veszítette életét, és 22 millió ember volt kénytelen elhagyni otthonát.

 5. 4/8

  Aranypart, 2013

  Idén januárban az ausztráliai aranypartot nyelte el egy komoly víztömeg, amely az Oszvald keresztnévre hallgató trópusi ciklon nyomán jelent meg ott, ahol nem kellett volna. Két várost, Gladstone-t és Bunderberget teljes egészében ki kellett üríteni.

 6. 3/8

  Koblenz, 2011

  A jelenleg is tartó árvíz ugyan történelmi súlyosságú, ám a víz nem először kebelez be német városokat. 2011 januárjában a gyorsan olvadó hó miatt megduzzadt a Mosel és a Rajna, a kettő összefolyásánál fekvő Koblenznek esélye sem volt.

 7. 2/8

  Jinjiang, 2013

  Idén májusban Kína egyes vidékeinek is kijutott a árból, sorozatban lecsapó, hatalmas esőzések eredményeképp. A vihar meglepte a régióban élőket, 33 ember meghalt, tizenkettő eltűnt, az víz pedig szokás szerint brutális anyagi károkat okozott. A képen egy vegyi üzem részlete látható.

 8. 1/8

  Passau, 2013

  A Passaut elnyelő víztömeg nemsokára Magyarországra ér, és csak reméljük, hogy nem okoz olyan drámai vízemelkedést, mint a német város esetében. Történelme legsúlyosabb árvize szó szerint bekebelezte a Duna-parti várost. A levonuló ár nyomán nagy területeket kellett kiüríteni osztrák és cseh településeket is, például a fővárost, Prágát.

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon