Az északi-sarkvidéki jég olvadása miatt lassan éhen halnak a jegesmedvék
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A szárazföldre szorulnak, ahol nincs számukra elegendő táplálék.

Az északi-sarkvidéki jégveszteség sokkal több energiára van szükségük az őshonos állatoknak, többek között a jegesmedvéknek és narváloknak.

Anthony Pagano, az amerikai San Diego Zoo Global és Terrie Williams, a Kaliforniai Egyetem Santa Cruz-i intézményének munkatársa a környezet változásainak hatását vizsgálta. Tanulmányuk a Journal of Experimental Biology című tudományos lapban jelent meg.

Az állatok a folyamatos vándorlásból annyira kimerülnek, hogy már nem marad energiájuk arra, hogy vadásszanak vagy élelmet kutassanak. A jegesmedvét és a narvált így az éhenhalás veszélye fenyegeti. A melegedés hatására csökkenő jégmennyiség a szárazföldre űzi a jegesmedvéket, nem férnek hozzá a tengeri jéghez, így a táplálékuk fő forrásául szolgáló, kalóriában gazdag fókákhoz sem. Emiatt alacsonyabb kalóriájú táplálékra kell szorítkozniuk.

írja a kutatás.

A narválnak sem jobb a helyzete

A szakértők azt is vizsgálták, hogy a narválok, a "tengeri unikornisok" energiavesztesége milyen mértékben okozza ezen különleges cetek jég alá szorulását. Lassú tempójuk miatt ráadásul nyílt vízben gyakran esnek kardszárnyú delfinek áldozatául.

MTI; kiemelt kép: Getty Images

Ez is érdekelhet:

 

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.