A feljegyzések kezdete óta mért 17 legmelegebb év közül 16 ebben az évszázadban volt. Felmelegedés? Klímaváltozás? Az mi?

A Föld globális átlaghőmérséklet 2016-ban elérte a 14,84 Celsius-fokot, ami 0,94 Celsius-fokkal magasabb a 20. századi átlagnál. Bár a hőmérsékleti feljegyzések hivatalosan csak 1880 óta készülnek, a szakértők mindenféle adatok alapján úgy tartják, hogy 115 ezer éve nem volt ilyen meleg a bolygónkon.

A NASA, a brit meteorológiai hivatal (UK MET) és az amerikai Amerikai Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) egybecsengő jelentései szerint bolygónk átlaghőmérséklete 1,1 Celsius-fokkal emelkedett az ipari forradalom kezdete óta, vagyis azóta, hogy megkezdődött a fosszilis üzemanyag széleskörű használata.

Ez az egyik baj, a másik meg az, hogy utoljára kábé 4 millió éve lehetett ekkora mennyiségű szén-dioxid a légkörben, szintén nem mi mondjuk, hanem a szakértők.

Felmelegedés? Klímaváltozás? Az mi?

  • 2016 Észak-Amerikában az eddig legmelegebb, Dél-Amerikában a második, Ázsiában és Európában a harmadik, Ausztráliában az ötödik legmelegebb év volt.
  • Az Antarktisz térségében a tengeri jég átlagos kiterjedése 2016-ban 11,1 millió négyzetkilométer volt, a második legkisebb a feljegyzések 1979-es kezdete óta.
  • Az Északi-sark térségében a tengeri jég kiterjedése a növekedési szezonban a legkisebb, az olvadási szezonban a második legkisebb kiterjedésű volt.
  • Az óceánok vizének melegedése elpusztította az ausztráliai Nagy-korallzátony egyes részeinek mintegy felét, és Japán legnagyobb korallzátonyának 75 százalékán okozott korallfehéredést.
  • A 2016-os hőmérsékleti rekordok: a dél-afrikai Pretoriában 42,7 Celsius-fokot, a Thaiföldön 44,6 Celsius-fokot, Indiában 51 Celsius-fokot, Kuvaitban 54 Celsius-fokot mértek.

(Forrás: Guardian, MTI)

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon