Bakancslista - tavaszi bakancs körkép
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A téli lábbeli nekünk, férfiaknak szinte egyet jelent a bakanccsal. Maga a kategória szab bizonyos korlátokat, de a választás sokatokat fejvakarásra késztethet. Érdemes beszerezni egyet, mert ez egy olyan kiegészítő, ami nemcsak véd, de a tavaszi ruhatárral is könnyen kombinálható. Átfogó "bakancsológia" következik!

Bakanccsal a harcba

A bőrből készült magasszárú lábbeli szinte egyidős az emberrel. A harci bakancs, mint ahogyan azt a neve is mutatja, eredetileg a hadsereg számára lett kifejlesztve a Római Birodalom idején. Az ókori rómaiak nagy zsiványok voltak, a hadsereg sokféle tájon megfordult, fél Európát elfoglalta, így apró szegecseket kellett rögzíteni a lábbeli talpára, hogy ne csússzon, és hogy bármilyen felületen kellően a talajba tudjon kapaszkodni. A harci bakancs aztán az évszázadok során rengeteg háborút megélt, fűzőt kapott, majd a második világháború után a szegecseket gumibütykök váltották fel.

A hetvenes években a szkinhed mozgalom fiatal tagjait a jellegzetes katonai viselet késztette a bakancsok hordására. A szegecsekkel díszített bőrdzsekik, a foltos, szakadt farmernadrág és a viseltes bakancs jelezte a mozgalom lázadó jellegét és erejét. Mai formáját a kilencvenes évek elején feltűnő grunge divatirányzattal nyerte el, amelynek kötelező elemei között szerepeltek a Dr. Martens vagy a Shelly’s bakancsai, amelyeket strapabíró, robosztus kialakítás, levarrt orr és talp, bizonyos daraboknál pedig acélbetét jellemzett.

Bakancs - Honnan jön a kifejezés?

A “bokancs” szóból ered, amely a lábfejen összefűzött, boka fölé érő lábbelire utal. A bakancsot a XVIII. századtól kezdte hordani bocskor helyett a magyar gyalogság.

A zene és a szubkultúra korlátai közül kitörve a tartós, klasszikus harci bakancs modern változata mára mind a nők, mind a férfiak körében népszerűvé vált. Erőteljes formája miatt kedvelik a gyengébbik nem tagjai, akik öltözködésükben egyfajta kontraszt előidézésére használják, segítségével keverik a nőies és férfias elemeket. A férfiak számára pedig mindig is egy igazán maszkulin kiegészítő volt, aminek napjainkra számos formáját találhatjuk meg a divatüzletekben.

Csizma vagy bakancs?

Az angol nyelvben a bakancsot és a csizmát egyformán “boot”-nak hívják, amit az különböztet meg a mezei cipőtől, hogy a bokát is védi, és a sarka a talpon különálló részt képez. A magas szár nagyobb területet véd a lábból és durva terepre tévedve talán a bokatörés kockázatát is csökkenti. Habár ezt feltehetőleg cáfolná az, akinek már sikerült egy ilyen kínkeserves akciót kiviteleznie. A bakancs alatt mi a klasszikus, fűzőst értjük, de a “boot” kategóriában találhatunk többek között cipzáros bokacsizmát, térd alá érő bőrcsizmát, western csizmát, vagy hegymászós bakancsot is. A csizma és a bakancs között pedig a különbséget a fűző jelenti - előbbin nincs, utóbbin van.

Bakancslista

Nézzünk néhány olyan típust, amit megtalálhattok az üzletekben ebben az időszakban!

Kategóriák

Alapvetően négy kategóriát különböztethetünk meg ezek közül. Az elegáns darabok közé tartozik a Tommy Hilfiger és az ASOS Brogue mintás bakancsa. Ezeknek az az előnye, hogy ősszel és télen alternatívát biztosítanak az öltönyhöz, felválthatják az unalmassá váló alkalmi cipőt. Felsőrészük elegánssá varázsolhatja megjelenésünket és akár egy hétvégi partin viselt lazább, farmeres, inges, pulóveres szereléshez is bátran felkaphatjuk őket.

Chelsea helyett

Aki öltönyhöz akart magasszárú megoldást találni, annak az előző években csupán egy választási lehetősége volt - a Chelsea boot (bokacsizma), amely fényes bőrből készül, cipzáros vagy sztreccses anyagú szárral.

A Romolo & Remo erős barna bőrbakancsa, a Selected Homme hegymászós bakancsa és a Mission vaskos darabja ellenálló lesz a legdurvább latyakkal szemben is. Hordhatók farmerral, kigombolt inggel, alá egy fehér pólóval és a manapság oly divatos parkával. Laza utcai hatást érünk el velük. A robosztusabb cipőhöz nem tanácsos túl szűk ruhadarabokat felvenni, laza esésű nadrágot ajánlunk.

A Chevelle, az ASOS Work Boot és a Valdasar a klasszikus vonalat képviselik. Ezek a kedvenceink, mert kitűrve-betűrve, szinte bármivel jól mutatnak. Színben megegyező bőrdzsekivel, farmerral, de akár színes vászonnadrággal és inggel is hordhatók. Univerzális darabok!

A Pat Calvin és a Dr. Martens hasított bőr bokacipőjét inkább tavaszra ajánljuk, kevésbé strapabíró darabok. Szűkebb szabású nadrággal és egy elegáns inggel kiválóan fognak mutatni és hűvösebb időben a bokánk sem fog fázni bennük. Anyaguk miatt pedig lábunkat gond nélkül átjárhatja a tavaszi szellő.

Kitűrjem vagy betűrjem?

Miután megvan a kiszemelt darab, felvetődhet a kérdés, hogy hogyan hordjuk? Erre általánosságban három megoldás van, habár meg kell említeni, ez nagyban függ a bakancs és a nadrág típusától. És természetesen az egyéni preferenciától.

1.) A nadrágot a cipő szárára húzva

 • nadrág: farmer, vászonnadrág, öltöny
 • szabás: straight vagy loose (bővebb szár)
 • cipőfűző: teljesen fűzzük be
 • slim szabású nadrággal is működhet, de ne szoruljon rá túlságosan a nadrág szára a bakancsra

 

2.) A nadrágot a cipőbe tűrve

 • nadrág: farmer vagy vászonnadrág
 • szabás: slim fit (bokánál legyen szűk)
 • cipőfűző: 3-4 lyukon fűzzük csak be, hogy lazábban mozogjon a boka

3.) A nadrágot felhajtva

 • nadrág: farmer vagy vászonnadrág
 • szabás: straight vagy slim
 • cipőfűző: teljesen fűzzük be
 • a bakancs szára és a nadrág szára között ne legyen aránytalanul nagy különbség

Évekig bírja

A bakancs egy eredendően strapabíró kiegészítő, amely évekig ki fogja szolgálni gazdáját, ráadásul a legnyüzügébb srác is férfiasabbnak tűnik tőle. Ajánlott egy olyan darabot választani, amelynek a varrásai erősek, mint Hulk Hogan szorítása. Ha pedig a használat során a bőr egy kissé megkopik és megtörik, ne ijedjünk meg, az idő vasfoga egy bakancs kinézetén inkább csak javíthat.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.