Kispapáknak sportkocsma helyett nincs jobb hely – Látogatás Balambér házában
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ez a Balambér úgy hangzik, mintha egy Lázár Ervin-történetből pottyant volna Budára, de a Balambér nem mese, hanem valóság. És milyen jó, hogy ez így van.

A Balambért nem neveznénk igazán férfikompatibilis helynek, nem csapolnak sört, nem pakolnak a tányérra hatalmas húsokat, nincs tévé, amin meccseket adnának, szóval ez nem egy sportkocsma. Hogy akkor miért is szerepel a Playeren? Azért, mert ez egy olyan hely, ahová el tudod vinni a csajod, aki ezt nagy valószínűséggel értékelni fogja. Ha meg még gyerek is van, és elviszed oda, akkor te leszel a hét apukája.

A Balambér Házát két nagyon csinos hölgy, Ulicsák Rita és Vető Anna alapította, eredetileg játszóháznak indult, de többlépcsős evolúciós fejlődés után jelenleg egy vegán bisztrónak tűnik, ahol ebédmenüt is szolgálnak, a környékbeli irodisták legnagyobb örömére. Hogy mennyire nem csak harmincas titkárnők buknak a vegetáriánus, tartósítószerek nélkül készített ételekre, az kiderült, amint állandó tettestársammal, Totyi fotóskollégával bevetettük magunkat a létesítménybe. Az asztaloknál a férfi-nő arány ötvenszázalékos volt, olyan férfitársakat láttunk, akiknek a kezében jobban el tudtunk volna képzelni egy söröskorsót, mint egy gluténmentes almás pitét.

A berendezés olyan, mintha a Wamp piacon járnánk, ami nem véletlen, a bútorok családi készítésű darabok, vagy olyan tárgyak, amelyeket dizájnerbarátok alkottak meg.

Én egy menüt toltam be (990 Ft), ami liszt nélkül készült francia hagymaleves volt, a főétel saláta és mellé palacsintatésztába tekert paraj. Kiváló volt mindkettő – évek óta nem ettem ennyi egészséges ételt, állapítottam meg magamban elégedetten. Tanulságos kaland, mert kiderült, hogy úgy is jól lehet lakni, hogy az ember nem érzi úgy, hogy három tekegolyót nyelt le.

Betoltam még egy riasztóan zöldszínű turmixot, ami almából, mentából és banánból készült, és a látványához képest nagyon kellemes meglepetés volt.

Rita rábeszélt egy desszertre, amit nem bántam meg, bár a bűnös részek kimaradtak az édességből, például az édesség, és meg sem sütötték, mert itt nem sütik a sütiket, de kulináris kalandnak jó volt, és vigasztalt a tudat, hogy ez az egész jót tesz az én egészségemnek.

A szívvel-lélekkel főzés egy eléggé elcsépelt frázis, pedig ide aztán nagyon passzol. Ami igazán jellemző a Balambérra, az nem írható le sem a berendezéssel, sem a kímélő menüsorral, azok csak bútorok meg ételek, mert itt semmi sem lenne ugyanaz, ha nem állna a pult mögött a két kedvesen mosolygó, élettel és energiával teli páros, Rita és Anna. Tessék kivenni őket a képletből, és az egész dolog üressé válik, olyan lenne, mint a Négyszögletű Kerek Erdő Dömdödöm nélkül. De ezt szerencsére nem kell elképzelni, ott vannak mindennap. Aki nem hiszi, járjon utána.

Balambér Háza
Cím: Budapest I. ker., Pauler utca 8.

(Fotó: Tóth István)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.