Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Örök kedvencünk, ha tehetjük, egy nyarat sem hagyunk ki nélküle. Imádjuk a vizet, a lángost, a sört, még a gyorsfagyasztott, fej nélküli argentin hekket is, de azért keressük az új élményeket is. Ha te is, jól jöhet ez a néhány ötlet.

Siófok, Balatonfüred, a többi parti város – remek helyek, néha azonban nyugalmasabb részt keresnénk, ami nyáron a Balatonnál nem olyan egyszerű.

Jó hír, hogy azért nem is lehetetlen: próbáld ki egyszer a Tihanyhoz közeli, de a nyüzsgéstől távoli sajkodi strandot! Igaz, többen vannak, mint néhány éve, és az ehhez hasonló ajánlócikkek sem segítenek, de így is garantáltan élvezni fogod az ott töltött órákat.

Szintén kevésbé zsúfolt az akarattyai magaspart. Bár onnan még nekifutásból sem lehet beugrani a vízbe, a panoráma káprázatos, egészen új balatoni élmény egy törülközőn vagy pokrócon ülve onnan nézni a tavat.

A Káli-medence is bizonyítja, a Balaton nem csupán a víz és egy part menti kis sáv, a környékén is bőven találunk gyönyörű természeti látnivalókat. Északon ott van például a füredi Koloska-völgy, amit azonnal természetvédelmi területté kellene nyilvánítani, ha nem lenne az. Erdők, sziklák, tisztások, kis patak – csodálatos.

Délen a Fenyvesről induló, Somogyszentpálig közlekedő kisvasút nyújt különleges élményt: az egykor mezőgazdasági célú hálózat ma a turistákat szolgálja, akkor is, amikor az időjárás miatt lehetetlen napozni vagy fürdeni.

Szintén időjárástól függetlenül látogatható a mesés tapolcai tavasbarlang, ahol csónakkal járhatjuk be a 13,7 millió éve keletkezett föld alatti világot, vagy a felszíni, nemrég elkészült látogatóközpontban ismerhetjük meg a történetét.

Ajánlunk kultúrát is: a keszthelyi Balaton Múzeum neve eléggé leíró jellegű, és bár a kiállítás nagyjából 15 ezer évet ölel át, nem megy el az egész nyaralás a végignézésére. Nem érdemes kihagyni a szárszói villasoron lévő József Attila Emlékházat sem, amelyben a költő rövid, de gazdag életművét idézik fel.

Akkor már csak egy balatoni ház, vagy legalább szállás hiányzik. Plusz még néhány apróság a nyárra:

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a Jófogás.

(Fotók: Pixabay, Wikimedia)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.