Beindult a borotvakéses borbélyinvázió – Itt a Budapest Barber Shop
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Képzeljünk el egy üzlethelyiséget a Dob utca elején, ahol egy asztalon megfér a klasszikus kihajlítós borotvakés, a pomádé, a frissítők és az érintőképernyős hajszárító. Nem más ez, mint egy klub férfiaknak, ahol egy rég letűnt, de manapság újra egyre fényesebben ragyogó életérzést közvetítenek. Magyarország első valódi borbélyüzletében jártam.

A Gellei család neve nem ismeretlen fogalom a fodrászszakmában, de tíz év ausztráliai munka után bennük is elkezdett dolgozni a honvágy, és hazatértek. Három hónap feszített munkát követően nyitották meg a Budapest Barber Shopot, ahol a legklasszikusabb borbélyhagyományokat viszik tovább. Többek között idősebb Gellei András sajátkezű munkái is megtalálhatók az üzletben, mint például a raklapokból álló pultok vagy a recepcióspult. Már az utcán feltűnnek a székek, ahová nem nehéz odaképzelni a sorukra váró srácokat – mert itt már a belépés pillanatában elkezdődik a treatment, konkrétan egy ajándék frissítővel, hogy addig se unatkozz, amíg esetlegesen várakozol. Időpontfoglalás nincs, mindenki érkezési sorrendben kerül sorra.

A fejem előtte

De honnan is került most elő, közel százéves pihenője után a borbélykodás? Nem a semmiből, az biztos, hiszen az elmúlt négy-öt év nemzetközi trendje azt mutatja, hogy mindenhol van igény egy ilyen helyre, ahol nem csak a hajadat vagy épp a szakálladat tudják megigazítani, belőni buli előtt, hanem ténylegesen – egy manapság divatos kifejezéssel élve – közösségi tér tud kialakulni.

Természetesen a puding próbája a borotva, így egy hét intenzív szakállnövesztés után én is bepattantam a 220 kilós, egyedileg az USA-ban készült masszív, mindenhol állítható székekbe, és kezdetét vette a kezelés. Abban maradtunk, hogy szakálligazítás lesz, melynek első lépéseként Áron bekente az arcom egy bőrpuhító kencével. A shopban az American Crew termékeit használják, melyeket meg is lehet náluk venni, baromi jó kis cuccok vannak, már csak végignézegetni is jó móka, ráadásul mindegyik a férfiak pH-jára lett belőve – szemmel láthatóan ide nem ért el az uniszex termékek térhódítása.

A klasszikus borotválás habbal történne, de mivel nálam csak igazítottunk, így egy átlátszó anyagot kentek rám (American Crew Lubricating Shave Oil), de előtte még jött az elmaradhatatlan forró vizes törülköző. Amikor Áron az arcomra szorította, nem mondom, hogy nem estem egy kicsit kétségbe a továbbiakat illetően, de aggodalomra semmi ok, ez csupán arra szolgál, hogy még jobban felpuhítsa a szőrszálakat, melyek a borotválás során így mélyebben eltávolíthatóak, így tartósabb a kezelés.

Mint sokaknak, nekem is ez volt az első találkozásom az ilyen beretválással, de érzésre annyira sokban nem különbözik a zsilettpengés történettől (minőségben annál inkább), úgyhogy szépen ment is minden a maga útján, kis kiigazítás mindenhol, és már kész is. A végén még egy balzsamozás (ezeknek amúgy baromi jó illatuk van, eukaliptuszos, mentás, mindenféle, tiszta őrület ilyenekben pompázni), hogy megnyugodjon a bőr, és mehetünk is a kettes fázisba, ami a hajvágás.

A falon mindkét oldalon kinn vannak azok a minták, melyek klasszikusnak számítanak a szakmában, és a srácok is ezek alapján dolgoznak, konkrétan az ajánlások is ebből mennek. Nagyon imponáló, hogy csak rád néznek, felmérik a fejed és az arcod alakját, adottságait, és az alapján választanak egy olyan mintát, vagy akár kettő kombinációját, ami neked jól fog állni. Azt mondom, itt kezdődik az igazi szakma, nem ott, hogy te kérsz valamit, aztán azt vagy sikerül a fodrászodnak megcsinálni, vagy nem, de akkor meg már úgyis mindegy.

Scumbag Boogie, The Scumpadour, Junior Quiff – ez csak néhány azokból a fantázianevű signature hajvágásokból, amivel az üzletben operálnak. Én egy oldalt lazábban, hátul alul teljesen felnyírt, felül pedig a hajam hullámosságára reflektáló frizurát kaptam. A borbélyok hajvágásához hozzátartozik, hogy noha nem vetik el teljesen az ollókat, a professzionalitást a Wahl hajvágó gépekben találták meg, és az átmenetes vágás a névjegye is az üzletnek. És ha ez még mindig nem lenne elég, lehet kérni hajtetoválást is, amikor egészen konkrétan bármit bele tudnak vágni a hajadba – én komolyan elkezdtem gondolkodni egy hamburgeren.

Amikor megvoltunk a géppel, a kontúrok szintén körbeborotválták oldalt és alul, majd végül érkezett a Suavecito pomádé (ki ne ismerné ezt a szót), ami nem más, mint olajok, karamell és menta keveréke, teljesen természetes (hallod ezt, hajzselé?), és nagy előnye, hogy ha egy buliban el is vesztené a formáját, egy kis víz felvitelével kétszer-háromszor is újralőhető. És hogy milyen lett a hajam? A képeken megnézheted.

Áronnal beszélgetve egyértelművé vált, hogy a borbélyüzlet létrehozása mellett egy sokkal komolyabb célon is dolgoznak, mégpedig a fodrászszakmában napjainkban kissé elveszett minőség visszahozásán. Szerencsére a piac is azt mutatja, hogy van erre igény, alig három hete vannak nyitva, és nagyon gyakori a telt ház, még úgy is, hogy sokszor reggel tíztől este tízig nyitva vannak. Leginkább a külföldiek jönnek (mivel ők tudják, mi ez), de a magyarok is egyre inkább rátalálnak, és nagy segítség ebben az utcafrontra néző ablak, ahol engem is minimum ötvenen megbámultak.

És, hogy mik a tervek a jövőre nézve? Új üzletek nyitása, ha ezt már kinövik, akár több is, valamint olyan tanulni vágyó fodrászok képzése, akik szeretnék megtanulni ezt a mesterséget, a késes borotválást, a gépes átmenetes vágást, valamint átvenni egész életérzést, mert itt lényegében az összes kolléga jó cimbora, máshogy ez nem is műkődne.

Nem igazán tudtam, mi fog történni, mielőtt beléptem ide, de búcsúzásnál már azon gondolkodtam, mekkora egy buli ez, és legközelebb mit válasszak. Az árak egyáltalán nem elszálltak (vágás: 3500, borotválás 3500), de választhatunk csak igazítást (990), szakállfestést (1500), vagy full elborult kreatívkodást (5000) is. Uraim, akinek van haja, vagy szakálla, látogasson el a Budapest Barber Shopba, mert ezt mindenkinek ki kell egyszer próbálni! Ha valamiért, akkor ezért jó férfinak lenni.

(Fotó: Tóth István)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.