Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Benny Lewis egyetlen dolgot vállalt: három hónap alatt megtanul bármilyen nyelvet. Felépített egy nyelvtanulási módszert, és ezt népszerűsíti mindenfelé. Közben megvalósítja álmát, beutazza a világot és különböző kultúrákat ismer meg.

Egy dolgot, de azt kitartóan és mérnöki tervezéssel

A harminc éves ír nyelvhekker saját elmondása szerint huszonegy éves koráig kizárólag angolul beszélt. Elvégezte az elektronikai mérnök szakot, Spanyolországba költözött, és megpróbálkozott a nyelv elsajátításával. Nem ment neki, küszködött, és csodálta azokat, akik képesek megtanulni egy idegen nyelvet.

Egy nap aztán elhatározta, meg sem szólal angolul, mert úgy találta, az angol nyelv ismeretével túl könnyű csalni, ha valakivel meg akarja értetni magát, és sosem fog megtanulni spanyolul, ha mindig a könnyebb utat választja. Annyira jól sikerült a kísérlet, hogy a spanyol után kedvet kapott a tanuláshoz, és folyamatos továbbköltözéssel még hét másik nyelvet is megtanult.

Nyolc nyelvet használ folyamatosan magas szinten, de saját nyelvtanulási rendszerét népszerűsítve (és persze utazási vágyát kielégítve) mindig új országba utazik, hogy a helyi nyelvet három hónap alatt megtanulja. Így járt Magyarországon nem is olyan rég, ha kíváncsi vagy, mire jutott a magyar nyelvvel két hónap alatt, íme az eredmény!

A sikeres nyelvtanulás titka: beszélj!

Mindegy, mennyit hibázol, beszélj az első pillanattól! Ne légy zavarban attól, hogy rosszul mondasz valamit, ez hozzá tartozik a tanulási folyamathoz. Ragadj meg minden alkalmat, hogy anyanyelvűekkel beszélj! Benny több projektjével bizonyítja, hogy nem kell az adott országban élned, hogy megtanuld a nyelvet. Jelenleg Brazíliában tanul arabul. Tehát még ezt a kifogást is elveszi tőlünk.

Nyelvtanulási módszere a nyelvet a kommunikáció eszközeként határozza meg. Mindig a kommunikációt tekinti célnak, amely a másik ember és kultúra megismerését teszi lehetővé, egy teljesebb életet teremtve. A nyelvet kontextusba helyezi, segít tájékozódni például a nonverbális kommunikáció országonkénti sajátosságai között, amit eddig kevés nyelvkönyvben láttam.

Nagyon fontos a nyelvhez és tanulásához való helyes attitűd elérése és a rendszeresen kitűzött elérhető célok meghatározása. Nyelvtanulásról és az életről vallott nézetei a San Antonióban tartott Tedx-konferencia előadói pódiumára emelték, ahol magáról és nyelvtanulási módszeréről beszélt.


Akár megismerkedünk a nyelvtanulási módszerével, akár nem, azt nem vehetjük el tőle, hogy érdekes és szerethető figura. Blogján, amelyet havi negyedmillióan olvasnak, nem csak nyelvtanulásról ír, a kedvenc cikkeim, amelyekben személyesebb hangvételt üt meg, és például megosztja nyolcévnyi utazással szerzett élettapasztalatának esszenciáját 29 hasonló pontban.

Tovább a:
Legfrissebb cikkekhez

A rovat többi cikkéhez
A szerző e heti kedvencéhez: 170 éves a fröccs – Szülőházában ünnepeltük, okostelefonnal

(Fotó: parampam, pro.tc)

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.