A kerékpározás nem károsítja a férfiak szexuális egészségét egy új tanulmány szerint, melyben futók, úszók és kerékpárosok adatait vetették össze. Az érdekesség az egészben az, hogy a kutatás eredményei ellentmondanak a korábbi tanulmányoknak, melyek szerint a kerékpározás negatívan hat a férfiak szexuális és húgyúti egészségére.

A tudósok szerint ennek az az egyszerű az oka, hogy jóval több előnnyel, mint hátránnyal jár a bicajozás – a kerékpáros munkába járás például felére csökkenti a rák kockázatát. A kutatók 2774 brit, kanadai, ausztrál és új-zélandi kerékpáros, valamint 539 úszó és 789 futó adatait vizsgálták meg kérdőívek alapján, melyekben szexuális és húgyúti egészségükről számoltak be.

A három csoport egészségi állapota a két területen nem mutatott jelentős különbségeket, bár néhány biciklis hajlamosabb volt a húgycsőszűkületre.
Nem volt szignifikáns különbség ugyanakkor a szabadidős és a nagy intenzitással edző – több mint két éve, több mint heti háromszor, több mint napi 40 kilométert tekerő – kerékpárosok között.

Úgy fest, a kerékpározás nem károsítja a férfiak szexuális egészségét

A Journal of Urology című szaklap friss számában közölt tanulmány szerzői szerint az eltérést az adhatja, hogy a korábbi kutatásokban nem voltak kontrollcsoportok, melyek adataival összevetették volna a kerékpárosokét, valamint a résztvevők létszáma is kicsi volt.

– emelte ki Benjamin Breyer, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem urológiai tanszékének kutatója, a tanulmány vezető szerzője. Ugyanakkor azt érdemes kiemelni, hogy a kerékpárosoknál magasabb volt az esély a nemi szerv zsibbadására, ám az is kiderült, hogy ha a biciklin töltött idő több mint 20 százalékában állnak, a kockázat jelentősen csökken. A fejesek így a jövőben azokat szeretnék megvizsgálni, hogy azoknál, akik több ilyen zsibbadásról számoltak be, a probléma későbbi egészségügyi gondok előfutára lehet-e.

Ez viszont már egy kevésbé jó hír:

(forrás: BBC, Newstral, MTI)

 

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon