Így tárold a borodat!
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Szép dolog, hogy szeretjük és megbecsüljük a bort, de mindez mit sem ér, ha akaratunk nélkül tönkretesszük őket. Hasznos tanácsok, hogy mit kezdjünk a karácsonyra kapott vörössel.

Klassz, ha büszkék vagyunk az ajándékba kapott Frittmannra vagy Léglire, de nem az a megoldás, hogy kirakjuk a polcra, mintha egy családi fotó lenne. Ideális, ha fektetjük a palackokat, ez már eleve komoly segítség. Sok beépített konyhaszekrényben találhatók üvegek tárolására alkalmas rekeszek, de ha ezek a sütő szomszédságában vannak, akkor az nem jó, ugyanis a legfontosabb a bor szempontjából a hőmérséklet. A videóban látható úriember 14–16 ºC fok között határozza meg a borok számára ideális hőmérsékletet, vagyis a szobai 20–21 fok bizony messze van az optimálistól. Ha egy hét alatt megisszuk, akkor rendben van oké, ha betesszük a hűtőbe, szóval nem tragédia, ha nincs pincénk vagy borhűtőnk.

A hőmérséklet mellett a második legfontosabb dolog a páratartalom, mégpedig a dugó miatt. A kiszáradt parafadugó ugyanis tönkreteheti a bort, ezért is hasznos, ha fektetjük a palackokat. A bor levegőhöz jut a palackon keresztül, ami segítheti fejlődését. Fontos, hogy ne érje a palackokat erős napfény, főleg vörösök esetében – nem véletlen, hogy ezeket sötétzöld színű üvegpalackba töltik, ami eleve ad egy bizonyos fokú védelmet. A fehérek és a rozék – amit egyébként sem hasznos sokáig tartogatni – nem ilyen kényesek, de jobban járunk, ha őket is hűvös, árnyékos helyen tároljuk.

Tovább a:
Többi vagány konyhai mutatványért a Hatékonyha-sorozatba
Legfrissebb Player-cikkekhez
Rovat többi cikkéhez

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.