Bringázni annál is menőbb, mint gondoltad
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Eleinte bandázol a haverokkal, aztán szívatod a BKV-t, de biciklizni még ennél is sokkal több. Összeszedtük a legjobb hétköznapi hőstetteket.

A Tour de France nézése közben csodálkoztunk rá, hogy a látszólag monoton tekerés közben mindig akad valami rácsodálkozni való.

A négyszeres bajnok Chris Froomot megüti egy néző. A mezőny áthalad egy gigantikus péniszen. A kísérőautó elüti a bringást. Elképesztő járművek mennek a karavánnal.

A Tour egy külön világ, profi sport, a fenti nyalánkságok mellett doppinggal, botrányokkal - a bringázás csak ettől még nem lenne szupermenő. Mi viszont összegyűjtöttük a hétköznapi bicós kalandok legjobb részeit.

Mert a vérünkben van

Most véletlenül se a doppingra gondolj!

Egyszerűen a bringázásba beleszületünk, létezik egy természetes útvonal a futóbringától a kis biciklin és a BMX-en át mountain bike-ig vagy az országúti kerékpárokig.

És minden korszak kapásból ad egy csomó élményt, emléket, túlélt taknyolást, és fogadjunk, hogy most is mosolyogva gondolsz vissza ezekre.

Mert lealázod a tömegközlekedést

Nem mintha ez lenne a fő szempont, de azért nem rossz arra gondolni, hogy

amíg a BKV araszol, az autósok meg a dugóban üldögélve számolgatják a kátyúkat, Te a bicóddal lazán haladsz a cél felé.

Független vagy, szabad, és még gyors is, nem csak a városban: nyaranta sokkal jobb az egyik balatoni buliból a másikba áttekerni, mint kuksolni a kocsiban, és a légkondit nyomkodni kényszeresen.

Ehhez képest viszont olcsó, ingyen semmi sincs, de ez már majdnem. Voltaképpen nem is értjük, egyáltalán miért száll valaki autóba, ha az drágább, lassabb, egészségtelenebb? Az autósok kis százalékának biztosan jó oka van rá, de a többség talán válthatna kerékpárra. Jó, tudjuk, ehhez városfejlesztés is kellene, de azért ismerünk helyeket, ahol sikerült megugrani a kérdést.

Mert jönnek a többiek is

A biciklizéssel eleve részese leszel egy nagyobb közösségnek, aztán a túrák, kirándulások egész baráti társaságokat kovácsolhatnak össze. És ha belegondolsz, már így volt a gyerekkorodban is, és így marad később is: bandázol, aztán barátkozol, még később meg jön a család. Bónuszként egy kiadós túra után jobban esik a vacsora is, szóval ez így együtt idilli közösségi program.

Mert egészséges

Szabadban vagy, mozogsz, a pulzusodat meg az elégetett kalóriákat mérheted, de ez mind alap. Ám ezen felül a bringázást szinte felírják receptre néhány problémára: térdműtét után szokás javasolni könnyebb kerekezést, persze ez egy nagyon összetett kérdéskör, amiről mindenképpen egyeztetni kell szakorvossal.

Le se merjük írni, de a visszér ellen is jó bringázás. Az hagyján, hogy a visszér baromi ronda esztétikailag zavaró látványt nyújt, de erős fájdalommal járhat, és szövődményeket is okozhat.

Megelőzésre és kezelésre is jó a kerékpározás, ami a láb izomumpáinak megmozgatásával elősegíti a visszerek kiürülését.

De ha rendszeresen biciklizel, és nem erőlteted túl magad – tudod, a Tour nem feltétlenül egészséges –, akkor sosem jutsz el a rendelőig. Annál sokkal jobb helyekre is mehetsz bicóval.

(A megjelenést támogatta a Lioton.)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.