Meglepő, mik a turisták kedvenc helyei Budapesten
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Mindig izgalmas dolog más szemszögből látni a saját otthonunkat – és nem egyszer meglepődni, hogy "jé, ilyenek is vannak nálunk!", vagy újra felfedezni bizonyos unásig látott városrészekben, helyekben a szépet. A tripadvisor.com külföldi véleményezői most kézen fognak és megmutatják a főváros egyedi és klasszikusnak számító helyeit. Úgyhogy dőljünk hátra és lapozzunk bele, hogy egy turista naplójában mi is nálunk a tuti: járt és járatlan utakon Budapesten.

 1. 1/1


  2-es villamos

  Elsőre meglepő, de a Szépművészeti Múzeumot és a Nemzeti Galériát is maga mögé utasította a Tripadvisor véleményezői szerint egy egyszerű és számunkra hétköznapi dolog: a 2-es villamos. A lista 44. helyén álló tömegközlekedési eszköz igazából kiérdemli a megtisztelő posztot, mert gyakorlatilag egy vonaljegy áráért kényelmesen végignézhetjük Budapest legszebb részeit: a Szabadság hidat, a Vigadó teret, a Lánchidat és a gyönyörű ex-Roosevelt teret az impozáns Gresham-palotával, a Budai várat távolról, a Parlamentet és a Kossuth teret a Néprajzi Múzeummal, nem is beszélve magáról a zöldes-barnán is elég klassz Dunáról. Turistáknak kötelező, de talán nekünk, itt élőknek sem árt emlékeztetni magunkat, hogy egyetlen villamosútvonal ablakán keresztül is milyen szép lehet ez a város.

  MyPersonalBudapest Balázzsal

  Száznegyvenöten tökéletesre értékelték a személyre szabott Budapest városnéző túrát. A koncepcióból ítélve már eleve nem lehet rossz a dolog: egy Balázs nevű budapesti arc fog egy kis csapat külföldit, és elfuvarozgatja őket egy napig a kedvenc helyeire Trabanton. Balázs listáján nincsenek tipikus Parlament-túrák, és nem vezeti meg a turistákat azzal, hogy ő márpedig a Callasban vacsorázik minden este. Inkább elviszi őket étkezdékbe, este borozgatni, néha akár a szüleihez is egy ebédre a régi csodajárgányon, miközben mesél a városról és a kultúránkról: a visszajelzések szerint egy olyan fantasztikus és személyes élményt adva ezzel, mintha a résztvevők tényleg itt éltek volna egy napot. A Parlament után a második legnépszerűbb attrakció: kell ennél jobb ajánlólevél?

  O/A

  Az Andrássy úti Operaház sokaknak jobban tetszik, mint a legendás párizsi Garnier – így megfizethető áraival együtt a nagyon előkelő, negyedik helyet kapta a Tripadvisor véleményezőitől. Talán Ady volt az első, aki meglovagolta a Szfinxet (mert szerinte úgy nézett ki a macskanő arcra, mint Léda, de ezt már lehet, hogy a sokadik kellemes konyak énekeltette vele), de a külföldieknek is nagyon bejön, nem is szólva a bámulatos belső terekről, az impozáns lépcsőkről és magáról az előadóteremről, ahol ha nem érdekel, hány percig lehet kiénekelni azt a szót, hogy Fidelio, akkor csodálhatod a gyönyörű csillárokat, freskókat, cirádás páholyokat és oszlopokat is.

  Boyz from Paul Street

  Nemecsek, Boka és társai nem csak a mi szívünknek kedvesek: az idelátogató Tripadvisor-véleményezőknek is nagyon tetszik az üveggolyózó szoborcsoport. Az Einstand-jelenetet 53. helyre rangsorolták a véleményezők, és ha akadásig behúztuk a belső zsebünkön a cipzárt, akkor a nyócker közepén, a Práter utcában tekinthetjük meg.

  Trap – Juss ki a szobából kirakóssal

  Százhetvenkilencen ajánlják ezt a pánikszoba-hangulatú játékot. Két főtől lehet jelentkezni a kilencezer forintos mókára, ahol egy órátok van kijutni a különböző szobákból – mindezt pedig úgy, hogy ki kell raknotok egy-egy puzzle-t. Ha elakadtok, a játékmester kamerán ad egy kis segítséget a megoldáshoz – elsőre bizarrul hangzik ("Akarok játszani egy játékot..."), de a lelkes visszajelzések és ajánlók szerint ez az egyik legjobb program, amit Budapesten muszáj kipróbálni.

  Vásárcsarnok

  Nem is kérdés, miért van ez a hely a budapesti Tripadvisor shopping-lista második helyén, több mint négyszázötven véleménnyel: a vásárcsarnokot nehéz nem szeretni. Amíg azonban mi gyakran pont a tabletes külföldi csapatok mellett igyekszünk elslisszolni, hogy olcsóbban kapjunk karajt és kovi ubit, addig a turisták leginkább nézelődni és enni szeretnek az első emeleten. Az építészeti atyaúristent már a legtöbb pesti turistaútvonal bevette a látványosságai közé, úgyhogy ne lepődjünk meg, hogy a fősoron már százötvennel drágább az Erős Pista és matyóhímzéses Barbie babával árulják. Ezért inkább a külső csapásokon szerezzük be a vacsira valót, és igenis örüljünk, hogy szeretik a külföldiek ezt a még mindig nagyon magyar helyet.

  Szimpla, Instant és romtársaik

  Miután a harminc, pózolj Szabadság szoborral, lánchídi oroszlánokkal és zsinagógával instagramolás után már elég volt a mobil optikájába csücsöríteni Budapestet, a turisták mindennél jobban epekednek egy jó pesti romkocsma után. A ruined pub fogalom már ugyanannyira a sajátunk, mint a goulash soup, úgyhogy ha Pesten élőként el is unjuk néha, hogy szétesik a szék és az arcunkba lóg egy neondisznó, azért a külföldieknek ez még mindig egyedi és nagy szám – mint például a kétemeletes partikirály Instant, ami a Szimpla kert rekorddöntő 274 értékelése után 81 pozitív visszajelzéssel a második legjobb bulihely a városban. Eghesheghedray!

  Alternatív Budapest-túra

  Még egy ékes bizonyíték arra, hogy az idelátogató külföldiek nagyon szeretnek letérni egy tapasztalt és vagány idegenvezetővel a járt útról. Az alternatív túra csak kúlságban hasonlít a MyPersonalBudapest-re, mert egyébként egy jelen idejű, a kultúránk mai állását bemutató és összefoglaló túra a kis galériáktól kezdve a graffitin át a kevéssé ismert emlékművekig, amit a tripadvisorosok negyedik helyre tesznek a budapesti túrák rangsorában. Szintén érdekesség, hogy a túrát nem egy magyar, hanem egy fiatal angol lány, Lauren vezeti – és ahogy az egyik vélemény írja “megmutatja a hétköznapi élet költészetét, ahogy a budapestiek élnek, dolgoznak és megteremtik ezt a várost”. Amellett, hogy örülünk, hogy egy itt élő külföldi ennyire megszerette Budapestet, minket nagyon kíváncsivá tett, miket fedezett fel és milyen következtetéseket vont le az angol leányzó.

  Eventuell Galéria

  Kiállítótér, dizájnbolt és galéria is egyszerre a budapesti shopping helyek Tripadvisor-listáján első helyet szerző Eventuell. Legyen az ruha, bútor, szőnyeg vagy ékszer, a tehetséges pesti szabadúszó dizájnerek idehozzák a termékeiket, a külföldiek legnagyobb örömére. A fiatalos, dinamikus és nagyon változatos Váci utcai fúziót huszonhét vélemény is dicséri, többen pedig kiemelten örülnek, mennyire kedvesek az ott dolgozók. Az Eventuell maga mögé utasította a Vásárcsarnokot és a Herendi porcelánboltot is, úgyhogy ha hiszünk a turistáinknak, akkor egy bekukkantást biztos megér.

  Otthonfőzés Budapest módra

  Újabb emblematikus nevek a budapesti turistakedvencek között a Culinary Hungary: Ágnes és István, akik hortobágyin, szekszárdin és mákos gubán keresztül ismertetik meg a külföldieket a magyar virtussal. A kötetlen hangulatú főzőcskézést minden Tripadvisor-tag az egekig dicséri – ugyanis a kedves páros nem csak csirkét darabolni fogja be a korgó gyomrú turistákat, hanem információéhségüket is kielégítik számos vicces, tanulságos és érdekes történettel. A főzőcskézés közös vacsorával és borozással, no meg egy nagy öleléssel ér véget: sokan az egyetlen alkalom után tartós barátságot kötöttek a házigazdákkal. A véleményeket elnézve ez érthető is – Ágiék nem főzik kétszer ugyanazt, és kimeríthetetlen lelkesedéssel adják át a hazai recepteket és ízes pletykákat a kíváncsi vendégeknek.

  (Fotók: hivatalos Facebook-oldalak, zeitgeist, siemar, cybermacs, roger4336)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.