Fenyőfát nem sok sivatagban látni. Itt igen.

Kanadáról nem éppen a sivatagok jutnak elsőre eszünkbe, inkább a hóval borított végtelen síkságok, a szintén hóval borított hegyláncok, a rengeteg jégmező, a hideg folyókban lazacra vadászó medvék, a jégkorong, meg a borzalmas hideg. Nem egy sivatag, mert a sivatagról a forróság, a szárazság jut eszünkbe, és ilyesmi annyira északon, ahol Kanada is fekszik, nagyon nem jellemző.

A sivatag a Yukon-vidéken, a 300 fős Carcross nevű településtől egy kőhajításnyira, a 2-es és a 8-as út között található.

Bár a föld szárazföldi területeinek egyharmadát sivatagok borítják, a Carcross liliputi méretével sokat ne tesz hozzá ehhez az adathoz. Ennek ellenére különleges, ugyanis Észak-Amerikában csak nagyon kevés dűnerendszer található, azok közül is ez a legészakibb.

– A sivatag nekünk, helyieknek is elég nagy rejtély – mondta el Keith Wolfe Smarch, helyi lakos. A fafaragóként dolgozó férfi az ablakából rálát a dűnékre, ez pedig mindig is meghatározó inspirációt jelentett a munkájában.

Ha elég hó esik, a dűnéket beborítja a hó, és megjelennek a szánkózók és a snowboardosok.

Panya Lipovski a Yukon Geológiai Intézet munkatársa szerint a sivatag 10 ezer év alatt nyert el mai formáját. Az egész Yukon-völgy vastag, 1 kilométeres gleccsertakaró alatt pihent valamikor 11 és 24 ezer évvel ezelőtt.

Amint a jég kezdett visszahúzódni, a Yukon déli része felszabadult. A vidéket tele volt letarolt völgyekkel, mivel a jég mindent elpusztított. A völgyekben hatalmas tavak keletkeztek, amik a vízszint csökkenésével végül leapadtak. A tófenéken felhalmozódott homokot végül az erős szelek elhordták, kevés kivétellel.

Csakhogy Lipvsky szerint a Carcross sivatag nem csak egy jégkorszak után keletkezett, majd egy kiszáradt tómeder miatt született meg. A Bennett-tóból az erős szelek mikro homokszemcséket szállítanak a Carcrossba, és a mai napig építik a sivatagot.

Kétségtelen, hogy a Carcross nem a Szahara, a Góbi, vagy a Kalahári, de legalább annyira különleges, ha nem különlegesebb. A világ egyik apró csodája a milliárd közül, mindössze 2,6 négyzetkilométeren.

(Forrás: BBC)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon