Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Sok oka lehet, hogy meg akarod változtatni a nevedet, vagy művésznevet szeretnél regisztrálni. Jack Nicholson és Széchenyi István nehezen lehetsz, de névváltoztatásra amúgy van lehetőséged. Segítünk.

Tagadd meg atyád és dobd el neved!

Neved ugye áll egy vezetéknévből, amit apukádtól (vagy anyukádtól) örököltél, valamint egy vagy több keresztnévből, ami pedig szüleid jól megfontolt vagy – rosszabb esetben – hirtelen jött ötletéből adódik, illetve a konzervatívabb családok az elsőszülötteknél ezt is a szülők nevéből eredeztetik. Nos tehát van ez a név, aminek vagy örülsz, vagy meg vagy áldva vele egy életre. Senki nem szeretne olyan névvel létezni, mint Cserepes Virág vagy Boldog Karácsony csak azért, mert a kedves apuka vagy anyuka ezt jópofának találta. De lehet, hogy úgy hívnak, ahogy másik ezer embert, és inkább valami egyedit választanál.

Hogyan?

Sokan csak önkényesen kezdenek el használni egy másik nevet, okmányaikban azonban még mindig a régi szerepel (ilyenkor eszembe jutnak azok az Ivettek és Juditok, akik úgy próbálnak némi eleganciát csempészni nevükbe, hogy Yvette-nek vagy Judith-nak írják azt). Ahhoz, hogy ezt hivatalos formába öntsd, a születési családi és utónév megváltoztatását a közigazgatási és igazságügyi miniszter engedélyezheti. Nem kell megvárni ehhez a 18. életév betöltését, kiskorú gyermek születési nevének megváltoztatását törvényes képviselője terjesztheti elő. Volt olyan lázadó gimnáziumi osztálytársam, aki a szülei iránt érzett gyűlöletétől vezérelve, amint nagykorú lett, máris kérelmezte, hogy inkább nagymamája nevét vehesse fel.

A szülő családi nevének megváltoztatása – ha a szülő ennek ellenkezőjét kifejezetten nem kéri – kiterjed a családi nevét viselő kiskorú gyermek családi nevére is. Ha a nevet változtató házastárs nevét a másik házastárs valamilyen formában viseli, rá is kiterjed a névváltoztatás. Pár éve egy Géczi nevű család azért változtatta meg minden tagjának a vezetéknevét, mert attól tartottak, az iskolában a fiuk gúnyolódás tárgya lesz.

Vannak azonban olyan nevek, amelyeket nem lehet felvenni. A magyar hagyományoktól eltérő hangzású, magyartalanul képzett név, történelmi név, régies írásmóddal írott családi név felvételét – különös méltánylást érdemlő körülmények kivételével – a miniszter nem engedélyezi. Hiába szeretnél tehát Széchenyi vagy Wesselényi lenni, jogszerűen erre nem sok esélyed van, hacsak a felmenőid között nincs egy főnemes.

Az első ránézésre kissé bonyolultnak tűnő kérelem nyomtatványa letölthető innen.

Ne felejtsd el, hogy névváltozás esetén minden egyes hivatalos okmányodat újra kell csináltatni, és minden olyan helyen, ahol regisztrálva vagy, be kell azt jelenteni (pl. bank, munkahely stb.). Sőt még olyan problémát is okozhat, hogy akik a korábbi neveden ismertek, nem fognak később megtalálni. Hirtelen felindulásból nem szabad tehát nevet változtatni, érdemes jól átgondolni, mielőtt meglépjük.

A neved is kell

Még élénken él bennünk az az időszak, amikor a feleségek feladva minden egyediségüket, életük végéig viselték férjüknek alárendelt, "-né" taggal ellátott nevüket, nekünk pedig fogalmunk sem volt, hogy akkor hogyan is szólítsunk meg egy Kovács Dezsőnét.

Most már sokkal bővebbek a házastársak névviselésének a lehetőségei: a feleség a házasságkötés után
a) kizárólag a maga teljes nevét viseli, vagy
b) a férje teljes nevét viseli a "-né" toldással, amelyhez a maga teljes nevét hozzákapcsolhatja, vagy
c) a férje családi nevét viseli "-né" toldással és ehhez a maga teljes nevét hozzákapcsolja, vagy
d) a férje családi nevéhez hozzákapcsolja a saját utónevét.

És éljen az egyenjogúság, hiszen a férj a házasságkötés után a felesége családi nevéhez hozzákapcsolhatja a saját utónevét. Ha tehát leendő nejednek valami izgalmas vezetékneve van, nyugodtan dobd el a sajátodat, és viseld az övét. A fentiek mellett a férj, illetve a feleség házassági névként családi nevüket is összekapcsolhatják, hozzáfűzve a saját utónevüket, ez is nagyon klasszul tud kinézni, csak hosszadalmas állandóan leírni.

Senki sem tudja az igazi nevem...

Sztárénekes akarsz lenni, de Patkó Bélának vagy Pityinger Lászlónak hívnak? Nő létedre inkább férfi álnevet választanál, hogy a horrorregényed sikeres legyen? Vagy egyszerűen már van a pályán hasonló nevű művész, akivel nem akarod, hogy összekeverjenek? Nem kell ehhez minden hivatalos okmányodat módosítani, elég egy művésznév felvétele.

Az álnév, illetve művésznév választásához, viseléséhez nincsen szükség semmilyen bejelentésre, nyilvántartásba vételre, az Artisjus mégis vezet önkéntes alapon álnév- illetve művésznév-nyilvántartást, ahova ingyenesen bárki bejelentheti választott nevét, ez csökkenti az azonos álnevek választásának lehetőségét.

Mibe kerül?

A születési név megváltoztatására irányuló kérelem illetéke tízezer forint. Az egy családhoz tartozó nagykorúak közös kérelme esetében az illetéket minden nagykorúnak külön-külön kell megfizetni. Azért, hogy a névváltoztatás iránti kérelem kellő megfontolást követően szülessen meg, a megváltoztatott név ismételt megváltoztatására irányuló kérelem illetéke 30 ezer forint. És ehhez persze minden esetben hozzákapcsolódik még az az illeték, ami az okmányok módosítása miatt merül fel.

Tovább a:
Legfrissebb cikkekhez
Hasznos jogi tanácsainkhoz
A sajtó-helyreigazítás lehetőségeihez

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.