Bevizsgáltuk: Topman.com

A harminc éve fennálló Topman bizonyára kevesebb férfinak hangzik ismerősen, mint ahány hölgynek a Topshop. A százhetvenöt üzlettel rendelkező cég világszerte jelen van, ebből nekünk itt, Magyarországon csak a webshop jut. Kövekezzen újabb tesztünk, ezúttal a Topman online boltját nézzük meg közelebbről!

A Topman a londoni székhelyű Arcadia Group egyik tagja, férfiaknak szánt divatmárka, a Topshop “fiútestvére”. Itt most nehogy arra a szörnyű tévéműsorra gondoljunk, ami hétköznap délelőtt megy a kereskedelmi adókon és senki sem nézi, a Topshop a csajoknál menőnek számít, még Kate Moss is tervezett a cégnek. A márkanevet birtokló csoport tulajdonában van például a Burton (nem összetévesztendő a snowboardos céggel), a Dorothy Perkins vagy a Miss Selfridge. Ezek a márkanevek bizonyára ismerősen hangzanak annak, aki járt már Londonban.

A többszörös díjnyertes angol brand férfiaknak elég széles skálán kínál öltözéket: az öltönyöktől az indie-rock mozgalom által inspirált szegecses ruhákon át a bőrcipőkig mindent megtalálhatunk a webshopban. Aki irtózik például a Petőfi Rádión is játszott szerzeményektől, annak sem érdemes legyintve felhagyni az olvasással, ugyanis a Topman minősége jobb a nálunk a plázákban megtalálható márkák többségénél, és találhatunk náluk ötletes, extravagáns és visszafogott, klasszikus darabokat is. A honlapon megjelenő kölyökképű modellek se riasszanak el senkit, nem csak a húszéves korosztály találja meg ízlésének megfelelő ruhákat.

A honlap

A topman.com-ra lépve kellemes képmontázs fogad minket, egyből a kiemelt trendeket és ruhadarabokat találjuk meg. A logótól jobbra eső apró betűs menünél regisztrálhatunk, amennyiben még nincs felhasználói fiókunk. Csakúgy, mint az ASOS esetében, itt is meg kell adnunk nevünket, címünket és a fizetés eszközét, ami lehet internetes vásárlásra alkalmas bankkártya, vagy paypal fiók.

A kínálat

Mivel itt az egész honlap csak férfiak számára kínál ruhákat, kevesebb darabból válogathatunk, mint az ASOS boltjában. A felső menü jól tagolt, az első pontban a legújabb darabokat találjuk, míg a jobb oldalon a Sale menüpont érhető el. Az öltönyök külön menüpontot kaptak, de ennél érdekesebb a Male grooming rész, ahol a Topman saját samponját, hajformázóját vagy parfümjét szerezhetjük be, egészen kedvező áron. Szintén szokatlan menüpont a Lifestyle, ami alatt lomo fényképezőgépeket, pisztoly nyomatos laposüveget, iPod kiegészítőket, bajuszos műtetoválásokat vagy hasznosnak vélt könyveket találunk. Mondjuk a How to be a man című alkotást szívesen a kezébe nyomnánk egy-két magyar médiaszereplőnek. Ha pedig valamilyen vicces ajándékot keresünk, akkor a Rude hand gestures című könyvnél egy lépéssel se menjünk tovább - ebben megtalálhatjuk a világ offenzív kézmozdulatainak többségét.

A felső menüsáv bármelyik elemére kattintva újabb mozaikok jelennek meg, amelyek egy nagy képet és az adott részleg alkategóriáit mutatják. A mozaikok mindig egy-egy új irányzathoz kiválogatott darabokat mutatnak, tehát akinek a trendek annyit mondanak, mint megboldogult Kim Dzsongilnek a szabad akarat, az is el fog tudni igazodni köztük. Például a Clothingra kattintva az egyik képen előjön a Tribal pattern (törzsi minták) felirat - ha ide kattintunk, akkor az összes ilyen mintás ruhadarab megjelenik a rövidnadrágoktól a kiegészítőkön át az ingekig. A kínálat tehát jól el van osztva, a honlap látványos és egyszerű. A cipők között vannak klasszikus, bőrből készült darabok, de a Converse színes tornacipőit is megvehetjük. Az árak néhány fonttól sok százig terjednek. A Brands at Topman menü alatt megtalálhatjuk többek között a Ben Shermant, a Fred Perryt vagy a Dunlop Retrót, de természetesen a webshopban a Topman saját márkás darabjai vannak túlsúlyban.

Topman

A ruhákról, amelyeket kínálnak, általánosságban elmondható, hogy alapvetően egyszerűek, de mindig van bennük valami különlegesség, legyen az a szín, a minta, vagy egyszerűen csak a különböző színű gombok. A pólóikon a grafikák néhol fantasztikus kreativitásról tesznek tanúbizonyságot, néhol pedig elvetik a súlykot. A legtöbb ötletet a felsőruházatba préselik bele. Csíkosak, mintásak, színesek, egészen különleges darabokat is kifoghatunk. Azért persze akad bőven a kínálatban mindenféle visszafogottságot nélkülöző, vállalhatatlan ruha, de a nagyja hordható és jól is néz ki.

Botrányos felirat

Valaki úgy gondolta a brandnél, hogy jó ötlet a következő feliratot pólóra nyomni: “Szép az új barátnőd. Milyen fajta?” Ez tulajdonképpen az egyenlőségjel a kutyák és a nők között, így szép kis botrány kerekedett belőle, amely a Topman renoméját némileg meg is tépázta.

Említettük, hogy a minőség terén sem lehet panasz a Topmanre, ezt is a tapasztalat mondatja velünk. Az anyag nem veszti el hamar a színét, kevés műszálat tartalmaz és ami a legfontosabb, tartósnak tűnik. Aki szemfüles, az a manapság oly népszerű angol turkálós butikokban is fellelhet egy-két ruhát a Topmantől, ami egyfajta bizonyíték a hosszúéletűségre. Minden darabot három különböző képpel illusztrálnak, ami bőven elég ahhoz, hogy eldöntsük, tetszik-e vagy sem. Mérettáblázat itt is van, utóbbi tesztünkben leírtak itt is érvényesek, ugyanazokon a helyeken kell lemérni magunkat a méret kiválasztásához.

 

A magazin

A Topman honlapjáról a jobb felső sarokban egy ingyenes magazint is elérhetünk, melynek Generation a címe. Ebben divattervezőket, sportolókat, filmrendezőket mutatnak be, de találunk benne zenei írásokat is - ez egy angol popkultúra magazin férfiaknak. Érdemes beleolvasni, a harmadik számban készült interjú kapcsán Chris Dennis trinidadi szörfös történeteitől sárgulhatunk az irigységtől.

Rendelés és szállítás

Ha bonyolulttá tennék a vásárlás folyamatát, azzal keresztet vetnének az egész webshopra, így ennek a menete itt is rém egyszerű. Csak kiválasztjuk a méretet, bedobjuk a kosárba és már mehetünk a virtuális kasszához, ahol a cím és a bankkártya-adatok megadása után meg is ejtettük a vásárlást. Az International standard szállítás költsége Magyarországra hat font, de aki nem tud várni, az tizennégyért kérhet gyorsabb kiszállítást is. Előbbihez öt munkanapos szállítási időt ígérnek, de általában ennél pár nappal több időt vesz igénybe a művelet.

A fizetés után pár perccel jön egy megerősítő e-mail, amiben leírják, mit rendeltünk, milyen szállítással és mennyiért, majd néhány nap múlva, mikor feladták a csomagot, megint kapunk egy értesítőt, amelyben már azt közlik, hogy hamarosan megérkezik, amit rendeltünk. A csomagok eddig mindig épségben megérkeztek, semmilyen problémát nem tapasztaltunk, de természetesen ha nem tetszik a megrendelt áru, itt is van lehetőség a visszaküldésére.

Konklúzió

A Topmannel kapcsolatban egyelőre csak pozitív tapasztalataink vannak. Aki kedveli a kicsit egyedibb ruhadarabokat, amik biztos, hogy a magyar városok utcáin nem fognak szembejönni velünk, annak bátran ajánljuk a márkát és webshopot.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon