Stílus és divat – Na jó, de mi a különbség?
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Napjaink férfijának inkább kell törekedni arra, hogy stílusos legyen, semmint divatos. Ezek a nap mint nap csattogtatott, egyre fakuló kifejezések sokunkban kérdéseket vetnek fel. Mitől lesz valaki stílusos és mitől divatos? Mi a jó életet jelentenek ezek a szavak és mi köztük a különbség? A teljes, közérthető magyarázat e pillanatban annyira tűnik valószerűnek, mint Jemen világuralma, ennek ellenére nem hagyjuk annyiban a dolgot.

A világháló tele van rengeteg, szép tipográfiával megkomponált idézettel divattervezőktől, színésznőktől, akik saját szavaikkal frappánsan summázták, mit is takar ez a két kifejezés. Ezek csattogtatása helyett egy kicsit más irányból megyünk neki a témának.

Divatos vagy

A Révai Nagy Lexikona szerint

Minden egyes ruhadarab folytonosan tökéletesíthető, de minthogy az emberi nem fejlődése egy téren sem halad egyenes vonalban, ez tapasztalható az öltözködésben is. Nem ritkán azonban a költségesben, bizarrban, sőt természetellenesben való kedvtelés utat tör...

Nem kell Zsolt Péter egyébként kiváló Divatszociológia című könyvét átrágni, hogy megértsük: a divatról nem szabad csak az öltözködésre asszociálni. A szavaknak, az építészetnek, az autódizájnnak, a kütyüknek mind-mind van divatja, gondoljunk csak az egekig hájpolt iPhone-ra, vagy az Audi single frame nevű hűtőmaszkjára, amely más márkákat is megihletett.

A ruhák divatjánál maradva a hétköznapok szemüvegén keresztül nézve könnyű észrevenni, hogy az a divatos, amit a ruhamárkák üzleteiben éppen kapni, és te akkor leszel divatos, ha azokat hordod. Követni kell az aktuális irányzatokat, a fogyasztói társadalom által kijelölt folyamba kell beleolvadni, hogy trendi legyél, hogy azt hordd, amit mások kitaláltak, meghatároztak. A divat megvásárolható, rövidtávon birtokolható, a jelenhez kötött és állandóvá sosem válik.

Meglepő, de igaz, hogy a kor divatjának követéséhez szélesebb ismeretek szükségesek, mint ahhoz, hogy valaki stílusos legyen. A divat egyben óriási üzlet is, ám távol álljon tőlünk, hogy negatív kicsengésűnek állítsuk be, hiszen képes megőrizni a kor sajátosságait és rövid időn belül képes reagálni akár a társadalmi problémákra, képes formálni a társadalmat, ami fordítva is igaz. Egy férfinak talán elég is ennyit tudni róla.

Stílusos vagy

A Révai Nagy Lexikona szerint

Eredetileg az íróvesszőt jelentette, amivel a viasszal bevont táblára rákarcolták a betűiket a rómaiak. Jelentette a szó az írást és valakinek az írásmódját (pl. Cicero stílusa = Jókai tolla). A stílus a kifejezés művészete általában.

A stílusosság a jól öltözöttség szinonimájaként is értelmezhető, mindössze néhány alapszabályt kell megjegyezni hozzá és egy-két saját ötletet kell mellédobni. Egyszerűnek tűnik és valójában nem is bonyolult, de önmagad őszinte ismerete elengedhetetlen hozzá.

A korszellemnek megfelelően a férfi célja napjainkban nem az, hogy egy újabb tégla legyen a falban, hanem hogy alkosson valami egyedit, maradandót, valami újat mutasson a világból. Nem akkor leszel a környezetedre (és természetesen a hölgyekre) hatással, ha a legdivatosabb csíkos cipő van rajtad, hanem akkor ha érződik, hogy egyben vagy, magabiztos vagy és tudod, hol a helyed a világban. A stílus megadja a lehetőséget, hogy meghatározd, számodra mi a menő, általa sok mindent elárulhatsz magadról – az egyén előtérbe kerülésével pedig ez egy rendkívül izgalmas jelenség (még ha Magyarországon ez a szemlélet széles körben még nem is terjedt el). A stílus kiemeli az egyént a tömegből, szemben a divattal, ami uniformizálni próbál.

Hogy konkrétan mi a titka ennek az egésznek? Annyi, hogy legyen egy olyan ruhatárad, ami méretben megfelelő, tartós alapdarabokból épül fel, és amihez hozzá tudsz dobni vérmérsékletednek és a szezonnak megfelelő kiegészítőket és ruhákat.

A nőknek jobban megy

Azért áll közelebb a divat a nőkhöz, mert tonnányi szakirodalmat találnak a magazinoknak hála, és amíg mi, fiúk a hátsó kertben naphosszat rúgtuk a bőrt vagy a tévé előtt nyomtuk a Playstationt, addig ők azt tanulták, mik azok a ruhák, amelyek a legjobban állnak nekik, és persze hogy hogyan rejtsék el előlünk kevésbé előnyös tulajdonságaikat.

Útravalóul

  • Mindig öltözz az alkalomhoz!
  • Vedd számba előnyös és előnytelen tulajdonságaidat, hogy ki tudd aknázni őket, illetve hogy tudj rajtuk javítani!
  • Szánj időt a megfelelő méret megtalálására!
  • Hétköznapokon azt viseld, amiben jól érzed magad!
  • Mindig legyél ápolt, és ruháidat őrizd meg legjobb állapotukban!
  • Törekedj a legjobbra önmagadhoz képest, ne másokhoz viszonyíts!
  • Ne gondolkodd túl a dolgot!

Rovatunk további olvasásra érdemes, rengeteg tippet találsz a hétköznapokhoz!

(Fejléckép: Habitually Chic)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.