Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ingatag talajra építkezni olyan, mint zsírba mártott lábbal kötéltáncolni: nem túl bölcs dolog. A ruhatárnak is szüksége van betonbiztos alapokra, amelyek kiállják az idők próbáját. A férfi gardróbjában az alapvető ruhadarabok a forma és a funkció tökéletes elegyét alkotják, a tökéletességre pedig mindig lesz igény. Újabb öt ruhadarab következik, amelyek akkor sem mennek ki a divatból, ha a világ a feje tetejére áll.

Fehér ing

Múltkori írásunkban nem lőttük el a nyilvánvalót, vagyis a fehér inget, de ezúttal vele kezdünk. Mindennel hordható, talán a leguniverzálisabb ruhadarab. Története az Egyiptomi Birodalom idején indult, körülbelül ötezer éves pályafutása során kiállta az idők próbáját. Sokáig egyébként alsó ruházatként hordták, sőt Joseph Strutt, tizennyolcadik századi történész szerint illetlen volt az a személy, aki nem ingben feküdt le aludni. A sors iróniája, hogy párszáz évvel később pont az ellenkezője igaz. A legtöbb boltban lehet kapni, a jobb minőségűeknek kemény a gallérja és a merevítést ki lehet hámozni belőle, mosás és vasalás után pedig vissza lehet passzintani bele. Manapság vannak már olyan ingek, amelyek olyan anyagból vannak, ami a vasalást könnyíti, remek minőséget találhatunk például a Peek & Cloppenburgban, ahol a Ralph Lauren, a Hugo Boss és a Calvin Klein kínálatából is válogathatunk.

Ralph Lauren

Pulóver

Kényelmes, praktikus, könnyed viselet a pulóver, főleg ha jobb fajta pamut anyagból van. Korábban gyapjúból készítették, természetesen ma is kapni ilyet (meg még rengeteg félét), de ennél az anyagnál nagyon figyelni kell a megfelelő hőmérsékletű tisztításra, mert a normál világra termett pulóvert könnyen liliputi méretűre moshatja az, aki kevésbé ért hozzá. Tehát a pamut lehet a legegyszerűbb választás, valamilyen semleges színben. Hordhatjuk zakó helyett, zakó alatt, ingre vagy pólóra, kerek-, vagy V-nyakkal, farmerral, vászonnadrággal, és persze bajusszal.

Topman

Fekete bőrcipő

Ez esetben leginkább az Oxford vagy a Derby cipőre gondolunk. Ezek azok, amilyeneket a négyévesek rajzolnak apa lábára az oviban. Vagyis amilyet rajzolni akarnának, ha tudnának. Bőrből készülő, tartós, fűzős lábbeli, levarrt talppal és egy-két centi magas sarokkal. Vászonnadrággal, farmerral, hozzá passzoló övvel minden esetben kiválóan működik.

Bottega Veneta

Fekete bőröv

Lehet, hogy nem tűnik fontosnak ez a kiegészítő, de rengeteget dobhat a megjelenésünkön egy jó minőségű darab. Nem olcsó a bőr miatt, de meg fog térülni az ára, ha jól választunk. Ne legyen túlságosan merev a bőr, mert úgy könnyebben megtörik, de puha sem, mert akkor nem lesz tartós, a csat pedig legyen “csicsátlan”. Két legyet üthetünk egy csapásra, ha olyat választunk, amelyiknek mindkét oldalát tudjuk használni, ez esetben a csatot csak át kell fordítani és máris egy másik színt vagy másfajta felületet kapunk.

Ralph Lauren

Selyem nyakkendő

A selyem nyakkendő az itt felsoroltak közül talán a legkisebb befektetést igényli, hat-nyolcezer forintért már kiváló minőséget kapni. Az uniformizálódás jelképeként is azonosítják, sőt az iráni vezetők még tovább mentek, ők konkrétan a nyugati elnyomás dekadens szimbólumának tartják ezt a kiegészítőt. Egy ruhadarabra haragudni és megbélyegezni nem szép dolog, meg is kérdeznénk az iráni vezetők anyukáit, hogy miért nem nevelték meg rendesen fiaikat. Az oly sokak által imádott Ikeában konkrétan meg van tiltva a nyakkendő viselete az alkalmazottaknak - ezt mi álmunkban sem gondoltuk volna. Persze mi egy csöppet nem haragszunk a nyakkendőre, inkább támogatjuk, mert egy férfi gardróbjában néhány darab különböző színekben mindig jó, ha kéznél van.

Gucci

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.