Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Nem kell mindkét kezed, hogy felhúzd a cipzárt. Csak egy ötlet meg egy befektető, de ők már megvannak.

A Magzip névre hallgató fejlesztés idén novemberben debütál, és segítségével képesek leszünk arra, hogy akár egy kézzel is felhúzzuk a cipzárat, anélkül, hogy alul ellentartanánk neki. A dizájn nagyon egyszerű, nem is értjük, miért kellett százhúsz évet várni a hagyományos cipzár 1893-as szabadalmaztatása óta.

Peter Scott tervező egy izomsorvadásban szenvedő rokona miatt dolgozta ki a koncepciót. "Anyámmal azon tűnődtünk, hogyan segíthetnénk neki. Az jutott eszembe, hogy elő tudnék állni egy jobb cipzárral annál, mint amit az emberiség több mint száz éve használ. Szóval először betettünk pár mágnest a cipzárba, de az eredmény nem volt túl meggyőző."

Kábé huszonöt prototípussal később eljutottak egy működő végeredményhez, amit végül szabadalmaztattak. A működési mechanizmust az alábbi giffel demonstráljuk:

Több nagy divatcégnek próbálták eladni a szabadalmat, rendszerint mindenkinek tetszett a megoldás, de senki sem akarta megvenni. Végül is az újító megoldásokra nyitott Under Armour döntött úgy, hogy befektetnek a fejlesztésbe. A mágikus cipzárral ellátott termékeik novemberben startolnak, egyelőre csak Amerikában.

(Fotó: Under Armour)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.