Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Eger városa, papok városa – tartja a mondás. Lehet, hogy ez már nem teljesen igaz, de az biztos, hogy ebben a városban tűnik a legnagyobbnak az egy négyzetméterre eső templomok száma. Persze nem pusztán ezért került a látómezőnkbe, hanem abból az egyszerű megfontolásból, hogy keresve sem találhatnánk Egernél jobb helyet egy jó kis őszi hétvége eltöltésére.

Várvédők, hejj

Ha volt kötelező olvasmány, amivel mindenkinek meg kellett birkóznia, az bizonyára Gárdonyi Géza Egri csillagok című nagysikerűje volt, és azért ott el is dőlt, ki az, aki a jövőben hajlandó továbbra is vastag könyvet a kezébe venni. Vicuska, meg Dobó, meg a Jumurdzsák mindenkinek az életében ott van, és ha ezeket a neveket kimondjuk, akkor szinte mindenkinek eszébe jut a várfalakról lezúduló szurok és természetesen maga az egri vár.

És akkor rá is térünk a lényegre: Eger egyik legnagyobb vonzereje, mindenképpen a Magyarországon ritkaságszámba menően jó állapotban lévő vára. Aki ebbe a városba érkezik (itt jogos a város elnevezés is), annak kötelező legalább egyszer felsétálni a várfalra, átérezni a múlt fura hangulatát, körbenézni a városra és az azt körülölelő dombokra, és elgondolkodni a várvédés mikéntjén.

Jó, hogy itt maradt

Hogy a történelmi túra ne érjen véget ennyivel, arról a törökök is gondoskodtak, akik egy olyan – a várból is jól látható – minaretet építettek, amit még elbontani sem sikerült onnan (pedig megpróbálták), ezért a tetején lévő félholdra mindösszesen egy kereszt felhelyezésével sikerült jelezni, hogy itt most ki is az úr.

Teszem hozzá szerencsére megmaradt, ugyanis így legalább van lehetőségünk felmászni a keskeny, hosszú csigalépcsőn a minaret tetejére, és kiállni a keskeny kis párkányra, ahol ugyancsak gyönyörködhetünk (például a várban), és ahol pedig azon morfondírozhatunk nagyokat, milyen is ide felmászni napjában többször és imára szólítani az embereket. Különösen szerencsés lehet az, aki meghallgathatja egy klausztrofóbiás és egy tériszonyos párbeszédét a lépcső és a párkány találkozásánál.

Kukkolás a tetőről

Ha látnivalóra vágyunk még mindig, ott vannak a templomok és számos más csodásan megőrzött épület (és a kevésbé vigyázott szerb-ortodox templom is). Ha nem akarunk mélyen belemerülni a történelembe és a kultúra ezen részébe, elég csak sétálgatnunk Eger belvárosában, róni a kis térköves vagy macskaköves utcákat, ücsörögni egyet a Dobó téren – a hangulatból így is nagyon sokat el lehet kapni. Nagyon ajánlott bemenni a főiskola épületében található csillagvizsgálóba, ahol egy camera obscura segítségével kukkolhatjuk végig az egész várost, egy kerek asztalra kivetítve.

Ízlelőhelyek

Miután már elfáradtunk az élmények gyűjtésében, természetesen érdemes beülnünk, enni valami igazán jót. Erre is bőven akad lehetőségünk. Először csupán egy utcára szeretnénk korlátozni az ajánlatunkat, ez pedig a Fazola Henrik utca, ahol a Palacsintavárra és az ország egyik legfinomabb pizzáját készítő Il Padrino Pizzériára szeretnénk felhívni a figyelmet. Előbbi ajánlott, utóbbi kötelező.

Persze ezeken kívül is találhatunk még éttermeket dögivel, sőt a (fő) sétáló utcában, a Széchenyi utcában még gigantikus kétkezes hamburgerrel is csillapíthatjuk az éhségünket. Ínyencebbek természetesen találhatnak maguknak igazi ételkülönlegességeket is, mondjuk a Dobó téren lévő Forst Házban, és persze nem feledkezhetünk meg az ország tizenkét legjobb éttermének egyikéről, az Egerben található borétteremről, az Imola Udvarházról sem.

Mozgatórugó

Legyen elég a hedonizmusból egy rövid időre (később annál durvább lesz, ígérem), és nézzünk is körül egy kicsit jobban Eger környékén. Ha szeretnénk egy kicsit kimozdulni a városi környezetből, mindössze pár kilométert kell csak arrébb mennünk, mondjuk Noszvajra, vagy épp Felsőtárkányra, esetleg Szarvaskőre. Bármelyik települést is választjuk túránk kiindulópontjául, garantáltan csodás környezetben lesz lehetőségünk barangolni a Bükk meredek és kevésbé meredek lankáin. Noszvaj estében javasoljuk még a barlanglakások megtekintését is.

Áztatás

Ha jobban szeretjük a kényeztetést, irány valamely fürdő. Ezt megtehetjük Eger belvárosában is, de választhatjuk az egerszalóki, a demjéni, a Noszvajra kirándulók pedig akár a bogácsi fürdőt is. Pénztárcától, igényektől függően mindenki talál magának valót, ami pedig közös lesz utána, hogy annyira ellazulunk, hogy ezek után már nem is lesz egyéb dolgunk, mint a klasszikus programot megejteni.

Borozgaték apámmal…

Akinek eddig még nem tűnt volna fel, egy nagyon fontos dolog eddig kimaradt a cikkünkből. Ez pedig a bor. Magyarország számos jobbnál jobb borvidékkel rendelkezik, ezek egyike az egri is, ahol talán az országban a legjobban kiépített legális italozós helyet találhatunk magunknak Szépasszony-völgy néven (különösen tetszik mindez angolul: Nice Woman Valley).

Pince pincét követ, étterem étterem hátára épült – a mindent végigkóstoló versenyzőnek nem nagy jövőt jósolunk. Lehet szalonnát is sütni a kijelölt helyeken, vagy sétálgatni, le-leülni egy pincébe, megkóstolni ezt-azt. Mindenkinek van egy tuti tippje, hogy hányas számú pince az übertuti, mi pedig jó erős májat kívánunk mindenkinek a hedonizmus fellegvárában, a völgyben. Annyit azért hozzátennénk: nem csak a Bikavér létezik arrafelé!

A megérdemelt alvás

Egy Egerhez hasonló turistaparadicsomban csak a pénztárcánk és az igényeink határozzák meg, milyen szállást választunk. Csak ezen a linken másfél száz különböző ajánlatba futhatunk bele, a diákszállós olcsóbb vonaltól az apartmanos olcsó és középdrága kategórián keresztül egészen a három- és négycsillagos verzióig tényleg minden megtalálható.

Egy, aztán később még több hévégét megér ez a város is!

Stockholm, Madrid, Koppenhága, Dublin? Még több remek ajánlat Párosban a városban rovatunkban!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.