Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Tudományos berkekben régóta vita tárgya már az, hogy a korai ember képes volt-e egész évben elviselni az Andokban uralkodó kemény körülményeket. A régészekből és geokémikusokból álló kutatócsoport most öt különböző tudományos bizonyítékkal is alátámasztotta, hogy nagyon is.

A szakemberek számára az volt a legmeglepőbb, hogy a korai emberek csontjain végzett izotópos vizsgálatok is az állandó magaslati lét egyértelmű jeleit mutatták.

– mondta Randall Haas, a Royal Society Open Science című tudományos folyóiratban közölt tanulmány társszerzője.

Az Andok a Föld leghosszabb hegysége, melynek legmagasabb csúcsa, az Aconcagua majdnem eléri a 7 kilométert

A kutatók 539 tárgyi leletet, valamint 16 férfi, nő és gyermek csontjait vizsgálták meg azért, hogy megállapítsák: a Soro Mik'aya Patjxa régészeti lelőhelyen élt vadászó-gyűjtögető népek vajon egész évben Peru magaslati területein éltek-e.

Haas szerint egyértelműnek tűnik, hogy a vadászó-gyűjtögető népcsoport már több mint hétezer évvel ezelőtt megoldotta a magaslati léttel járó problémákat.

A Soro Mik'aya Patjxa régészeti lelőhely

Egyszóval a négyezer méter magasban tapasztalható oxigénhiány, az alacsony hőmérséklet és a különböző természeti elemeknek való kitettség ellenére a 7 ezer évvel ezelőtt élt vadászó-gyűjtögető népek – nők és gyermekek is – egész éven át bírták az andokbeli viszonyokat. Ma meg már az is nehezünkre esik, hogy félórára felálljunk a képernyő elől, s kicsit megmozgassuk a lábainkat. Nos, változnak az idők.

És ha már az ősöknél tartunk:

 

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.