Egy banális, de annál okosabb trükk, hogy ne felejts el inni napközben
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ha szomjas vagy, az már rég rossz, ugyanis ez azt jelzi, hogy testedben vízhiány lépett fel. Mondunk egy banális, de annál okosabb trükköt, hogy elkerülhesd a dehidratációt.

A víznek fontos szerepe van szervezetünk helyes működésében, egy csomó feladatot lát el ugyanis, többek között biztosítja a vérkeringést, szabályozza a test állandó hőmérsékletét, segíti az izületek működését és még lehetne sorolni.

Szervezetünkben szinte mindenhol jelen van: a csontokban és fogzománcban (1%), a zsírszövetekben (30%), a májban (70%), az izomzatban (73%), az agyvelőben (79%), a vesében (83%) és a szem üvegestestében is (99%).

Vagyis elég fontos a folyadékpótlás, már csak azért is, mert a dehidratált állapot 2%-kal csökkenti az erőt és 10%-kal az állóképességet, ami alapból sem annyira , de akkor meg pláne, ha fizikai munkát végzel, vagy ha (rendszeresen) mozogsz/edzel.

Alapvetően normális időjárási körülmények között 2,5-3 liter folyadékot kellene naponta bevinni a szervezetünkbe – akik rendszeresen mozognak, azoknál ez 4-5 liter / nap.

Szakértők azért ennél pontosabbat tudnak mondani:

Példa: ha mondjuk 74 kg vagy, akkor 4 liter vizet kellene magadba tolnod.

Ami viszont fontos: ezt a mennyiséget nem egyszerre kell meginni, hanem szépen elosztva, napközben folyamatosan elkortyolgatva.

Ezzel a banális, ám annál okosabb trükkel nem fogsz elfelejteni inni napközben:

Egyrészt így nem kell elmenned vízért utántölteni – amit valószínűleg lustaságból amúgy sem tennél meg –, másrészt így mindig ott lesz a szemed előtt a mennyiség, amit még el kell fogyasztanod – ez amolyan pszichológiai hadviselés.

(Fotó: Pixabay)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.