Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Szerencsére tengerbiológusok fogták ki a nagyjából 50 éves, ötméteres fehér cápát.

A CBC azt írja, az Ocearch kutatói az eddigi legnagyobb fehér cápát fogták ki a kanadai Új-Skóciában, a nőstény példány ugyanis 1,6 tonnát nyomott, a hossza pedig 5 méter volt. Nukumiman nevezték el, ami a Mi’kmaq népnél a legendás, bölcs nagymama alakját jelenti.

null

Another look at #whiteshark 'Nukumi'. She's a mature female #greatwhiteshark, and the 6th the team has been able to sample during #ExpeditionNovaScotia #FactsOverFear pic.twitter.com/yVE27goyY1

Azért a múltidő, mert a megvizsgált, nyomkövetővel megjelölt cápát szabadon engedték, hogy folyamatosan jelentsen a vízből és segítse a biológusnak megőrizni az óceánok ökoszisztémáját. Az egyik kutató, Chris Fischer a halállomány védelmezőjeként jellemezte a cápát, szerepét a fókapopuláció szinten tartásában látja. Ilyen méretű cápákkal elvétve találkoztak már más környékeken, de az Atlanti-óceán északnyugati részén még soha.

Egy átlagos fehér cápa nem ötméteres, a hímek úgy 3,3–4 méteresek, a nőstények 4,6–4,9 méter hosszúak, tehát Nukumi átlag feletti. A fehér cápák természetvédelmi státusza fenyegetett a Természetvédelmi Világszövetség listáján.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.