Mondunk három olyan kaját, ami már biztosan megfordult a konyhádban, de nem is sejtetted róla, hogy mennyire jót tesz a szervezetednek.

Az Oxford Dictionary szerint azok a tápanyagban, vitaminokban, antioxidánsokban, ásványi anyagokban és rostban gazdag élelmiszereket, amelyek különösen kedvező hatást gyakorolnak az egészségre és a jó közérzetre, szuperkajának hívjkuk.

Ilyen például a világ legegészségesebb ételének tartott chia mag is. Ez viszont még kevésbé elterjedt nálunk, de vannak olyan népszerű élelmiszerek is, amikről talán nem is gondolnád, mennyire egészségesek – és hasznosak, ha mozogsz:

Banán

Könnyen emészthető szénhidrátokat tartalmaz, vagyis a benne található természetes cukrokat a szervezet szinte azonnal energiává alakítja, ami edzés/verseny előtt és közben is nagy segítségedre lehet. Plusz elég sok káliumot is tartalmaz, ami a regenerálódásban lehet a segítségedre.

Cékla

Tele van antioxidánssal (megvéd az öregedéstől és a rákos sejtek elfajulásától) és számos vitamint (pl.: folsav), és ásványi anyagot tartalmaz. A sportolók számára a legfontosabb, hogy hasznos szénhidrát- plusz magas rost- és fehérjetartalma miatt az állóképesség fokozására és az izmok teljesítményének növelésére az egyik legtökéletesebb zöldség.

Édesburgonya

C-vitaminban, mangánban, B6-vitaminban, káliumban és rostokban gazdag, és most jön a lényeg: nemcsak az immunrendszered erősíti, de magas fehérje és magnézium tartalmának köszönhetően igencsak megtámogatja az izmok építését és működését.

(Fotó: Pixabay)

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon