Életének századik évében érte a halál.

Elhunyt Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó, II. Erzsébet királynő férje, a halál a királyi család windsori rezidenciáján érte – közölte a Buckingham-palota.

Az edinburghi herceg és a brit uralkodó tavaly novemberben ünnepelte 73. házassági évfordulóját

Fülöp herceget – aki június 10-én töltötte volna be századik életévét – február közepétől 28 napig kórházban kezelték az udvar által közelebbről nem részletezett fertőzéses betegség és szívproblémák miatt, március 16-án hazatérhetett a kórházból Windsorba, de halálának pénteki bejelentéséig már nem mutatkozott a nyilvánosság előtt.

Fülöp halálhírének bejelentésével az Egyesült Királyságban nemzeti gyász kezdődött – amely a herceg temetéséig tart –, az Egyesült Királyság összes középületén félárbocra eresztették a brit lobogót.

Egyébként a brit trónutódlási sorrend Fülöp halálával nem változik, hiszen az edinburghi herceg soha nem szerepelt a királyi család trónöröklésre jogosult tagjai között. Ennek értelmében továbbra is Károly walesi herceg, a királynő és Fülöp herceg 72 esztendős elsőszülött fia a trónörökös, őt változatlanul idősebb fia, Vilmos cambridge-i herceg követi a trónutódlási rendben.

(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.