Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az nem kérdés, hogy a szervezetednek szüksége van az aminosavakra, de jó, ha tudod, hogy mi az, és hogy miért.

A testépítés mellett szinte minden sportágban kulcskérdés az izmok építése és megtartása, amely a megfelelő tápanyagok folyamatos bevitelével érhető el. Az izmaidat alkotó fehérjék pedig aminosavakból állnak, tehát ezek a tested építőkövei, ezért fogyasztásuk alapvetően fontos a (sport)céljaid elérése szempontjából.

Az emberi szervezetben előforduló fehérjék 20 féle aminosavból épülnek fel, ezek az úgynevezett fehérjeképző aminosavak. Ezek közül 9 esszenciális aminosav, amelyeket a szervezet nem képes előállítani, bevitelüket tehát külső forrásból kell biztosítanod – erre vannak például a különböző táplálék-kiegészítők termékek.

Azért is fontos, hogy a fehérjeépítés megfelelő legyen, mert a fehérjék hozzájárulnak az izomtömeg növekedéséhez és megtartásához, valamint a csontok normál állapotának fenntartásához, plusz emellett a szervezetünkben lévő számos anyag (pl. hormonok) alkotórészét képezik.

Az esszenciális aminosavak között van néhány, amelyek szerepe kulcsfontosságú az izomépítésben és az izomzat megtartásában:

  • A legfontosabb – és talán a legismertebb – ilyen aminosav-hármas, az elágazó láncú aminosavak (BCAA) csoportja, melyek az izomzat esszenciális aminosav tartalmának nagyjából 35%-a.

„Ha izmaid nagy terhelésnek vannak kitéve, az izomszövetben kisebb sérülések keletkeznek, melyek megfelelő regenerációja elengedhetetlen az izomzat, – közvetve pedig – a teljesítmény és erőszint fejlődésében. Ezért edzés közben mindenképp érdemes az aminosavakat pótolni, hogy támogassuk ezeket a folyamatokat.”

  • Az izomzat építésében másik nagyon fontos összetevő a Glutamin. Az egyik legnépszerűbb és a szervezetben legnagyobb mennyiségben előforduló feltételesen esszenciális aminosav előállítására a szervezet ugyan képes, többek között fokozott fizikai terhelés esetén azonban mennyisége csökkenhet és szükség lehet a külső bevitelre.

„Rendszeres, nagy megterhelésű edzés mellett nagyon fontos kiegészítő, mert a megfelelő Glutamin „háztartás” nemcsak támogatja az izom növekedését és megtartását, de segíti az edzés közben keletkezett káros anyagok (pl. ammónia) kiürülését is a szervezetből. Továbbá fontos üzemanyagát jelenti az immunrendszer egyes sejtjeinek.”

Vagyis ha rendszeresen mozogsz, BCAA-t és Glutamint táplálék-kiegészítő formájában érdemes bevinned a szervezetedbe, de persze ettől még senkit sem nem akarunk rábeszélni a táplálék-kiegészítők szedésére.

(Forrás és szakértő: Várvölgyi Edina biológus, a Scitec Nutrition táplálkozási szakértője, fotó: Dwayne The Rock Johnson)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.