Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Málaga az úgy kezdődött, hogy a repülőtéren csak azért sem ültem taxiba, aztán a buszmegállóban háromnegyed órán keresztül hasonlítgattam össze a kihelyezett térképet a Google Mapsszel, hátha találok valamilyen összefüggést. Túl nagy tétje mondjuk nem volt a dolognak, mert este tízkor már csak egy busz járt az Aeropuerto de Málagáról, és az is csak egy irányba.

Nagyjából ez volt az a pillanat (négy órával az indulás után), amikor a kicsit sebtében összedobott Málaga–Marokkó–Törökország trip szerkezete félelmetesen elkezdett recsegni és ropogni, és most nagyon úgy tűnik, hogy a következő negyvenegy napban még a vécére is taxival fogok járni, hacsak nem akarom, hogy az utazás az egyes országok buszmegállóinak a nézegetésére korlátozódjon.

De térjünk vissza Málagára. Érzem, hogy most kicsit túl fogom egyszerűsíteni a dolgokat, de gyakorlatilag egy végtelen hosszú sugárút, amit körbeépítettek házakkal. Nem a Kossuth Lajos utca–Rákóczi út-szerű autópályára kell gondolni, de tény, hogy az összes többi út valójában csak amolyan optikai illúzió, mint nálunk a Váci út Duna Plazától kifelé eső része, amelyek gyakorlatilag a várost átszelő sugárút vízgyűjtő területeként funkcionálnak. Ennek megvan az az előnye, hogy Málagában egyszerűen lehetetlen eltévedni, mert teljesen mindegy, hogy milyen buszra szállsz fel, a végén úgyis a két (valójában egy) út találkozásánál elhelyezkedő Plaza de toroson fogsz leszállni.

A Paseo Parque, a végén a Plaza de torosszal

Ez annál is valószínűbb, mert pontos útbaigazításban a turista reménykedni ugyan reménykedhet, csak teljesen fölöslegesen. Málagában talán még az angolok sem beszélnek angolul, de azok a taxisofőrök, buszvezetők, és buszmegállóban várakozó utasok, akikkel eddig összefutottam, valószínűleg még nem is hallottak róla, hogy van olyan nyelv, hogy angol. Meg a recepciós sem, akinek éppen az előbb mutogattam el kézzel-lábbal, hogy egy darab üveg vizet kérek. Erősen rá vagy tehát kényszerítve, hogy új nyelveket tanulj - gyakorlatilag ingyen kapsz egy nagyon intenzív spanyol nyelvleckét.

Hogy jutsz el Málagába?

Wizz Air hetente akár háromszor is repül Budapestről Málagába, jegyek 13 990 forinttól foglalhatók a wizzair.com oldalon.

A bikás park centrális erőterének van egy másik érdekes aspektusa is, nevezetesen, hogy nem csak minden busz oda megy, de onnan is indul. Ennek folyományaként a Plaza de torostól a Rio Guadalmedináig tartó néhány kilométeres útszakasz gyakorlatilag egy egybefüggő buszmegálló, vagyis sok szerencsét, ha úgy döntesz, hogy egyedül találod meg a 8-as busz állomását. Ha megtaláltad, akkor már nyeregben vagy, mert életszínvonal beli különbség ide vagy oda, Málagában a buszjegy szinte fillérre ugyanannyiba kerül, mint Budapesten.

Adós vagyok még egy magyarázattal, hogy mi ez az egész, de egyelőre csak annyit ígérhetek, hogy annak is eljön az ideje. Ha minden jól megy, akkor holnap jövök egy képes beszámolóval a világ egyik legfurcsább autós múzeumáról, és természetesen ilyen-olyan formában még Málagára is vissza fogunk térni.

(A cikk egy Fujitsu Lifebook U574-en készült, amelyet a Mysofttól kaptunk.)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.