Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az International Journal of Epidemiology című szaklap közölte az Imperial College London legújabb kutatásának az eredményeit, amelyben a tudósok megállapították egyebek mellett azt, hogy mely zöldségek és gyümölcsök csökkentik leginkább a rák és a szívbetegségek kockázatát.

Elemzésük alapján a zöldségek és gyümölcsök kis mennyisége is előnyösen hat az egészségre, de még jobb, ha többet fogyaszt belőlük az ember. Egy adag alatt 80 gramm zöldséget vagy gyümölcsöt értenek, ennyit nyom nagyjából egy kis banán, egy körte vagy három púpozott evőkanál spenót vagy borsó. A számításokat 95 korábbi, egymástól független tanulmány eredményeire alapozták, ezekben mintegy kétmillió ember étkezési szokásait vizsgálták.

A banán B6-vitamin-tartalma a legmagasabb a gyümölcsök közül

  • A rák alacsonyabb kockázata összefüggött a zöld és a sárga zöldségek, illetve a káposztafélék,
  • a szívbetegségek kisebb kockázata pedig az alma, a körte, a citrusfélék, a zöld leveles zöldségek és a káposztafélék fogyasztásával.

„Kimutatták, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás mérsékli a koleszterinszintet, a vérnyomást, javítja az erek és az immunrendszer működését, talán a bennük található tápanyagok révén: sok bennük többek között az antioxidáns, ami csökkentheti a DNS károsodását, ezzel a rákkockázatot is” – mondta Dagfinn Aune, a kutatás egyik résztvevője.

A spenót levelében 13 különböző flavonoid található, emellett rengeteg vitamint, nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaz

Számítások alapján ahhoz képest, ha valaki egyáltalán nem eszik zöldséget és gyümölcsöt, napi 200 gramm fogyasztásával

  • 13 százalékkal csökken a szív- és érrendszeri betegségek,
  • 4 százalékkal a rák,
  • 15 százalékkal a korai halál kockázata,

napi 800 gramm zöldség és gyümölcs evése

  • 28 százalékkal mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek,
  • 13 százalékkal a rák,
  • 31 százalékkal a korai halál esélyét.

Azt nem tudják, hogy ha valaki ennél is több zöldséget és gyümölcsöt illeszt az étrendjébe, számolhat-e további egészségi előnyökkel, mivel erről kevés az adat. A brit közegészségügyi szolgálat vezető dietetikusa, Alison Tedstone szerint a kiegyensúlyozott étrend részeként napi öt adag, vagyis 400 gramm zöldség és gyümölcs fogyasztása követhető irányelv számos betegség megelőzése érdekében.

(forrás: Telegraph, BBC, MTI)

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.