Náci bunkeren, hegycsúcson, folyóban – Épületek elképesztő helyeken

Van, amikor az építészeknek elgurul a gyógyszerük, és úgy döntenek, csak azért is megmutatják. Mindegy, hogy egy himalájai hegy oldalába, egy vízesés elé, két szikla közé, a lényeg, hogy bizonyítsák: márpedig oda igenis lehet építkezni. Tulajdonképpen hálásak lehetünk nekik.

 1. 10/10


  Szentháromság kolostor, Görögország

  A görög Szentháromság kolostorban élő szerzetesek az elszigeteltséget hardcore fokozatban nyomták. A környéken fekvő 18 hasonló épület közül talán ez a leglátványosabb, és legextrémebb helyre épült templom (a fotón a bal oldali szikla tetején látható). Évszázadokon át csak kézi erővel hajtott felvonóval lehetett ide feljutni, de 1888-ban lépcsőrendszert építettek, ami egy fokkal kevésbé elszigeteltté tette a fantasztikus templomot.

 2. 9/10

  Vischering kastély, Németország

  Ódon középkori romantikát áraszt magából ez a Németországban található, XIII. században épült kastély. Azt nehéz eldönteni, hogy egy nagyon széles vizesárok vagy egy komplett tó veszi körül, de a látvány kétségtelenül hangulatos. Trubadúrokat, minesangereket – ó, Walter von der Vogelweide, és várkisasszonyokat képzelünk ide, valószínűleg tévesen.

 3. 8/10

  Kőház, Portugália

  A portugáliai Guimares közelében található ingatlan megálmodója makacs és egyben nagyon kreatív ember lehetett, ugyanis két hatalmas szikla közé építette meg lakását. Tulajdonképpen takarékos megoldásnak is nevezhetjük, hiszen két fal eleve adott volt. Állítólag a The Flintstones/Frédi és Béni családi háza inspirálta, ez azonban nem biztos, az viszont igen, hogy évente több ezer turista csodálja meg.

 4. 7/10

  Sealand, Atlanti-óceán

  Valaha tengeri harci állomás volt – és mint ilyen, elég egyedi jelenség, de ez a bázis egy el nem ismert nemzet el nem ismert országának el nem ismert fővárosa is. Hogy miképpen is lehetséges ez? 1967-ben Paddy Roy Bates, egy angol férfi családjával birtokba vette az épületet, majd Bates meg is alapította a Sealand Fejedelemséget, volt nemzeti zászlójuk és útlevelük, igaz, sem az angol kormánnyal, sem az ENSZ-szel nem tudta hivatalosan elismertetni. Bates nem volt mindennapi figura: őrnagyként harcolt a második világháborúban, később kalózrádióssá avanzsált, majd Sealand megalapítása után saját országa hercegének kiáltotta ki magát. Tavaly hunyt el egy angliai szanatóriumban, jelenleg fia, Michael számít Sealand hercegének.

 5. 6/10

  Phugtal kolostor, India

  Ebben a ladakhi kolostorban benne van minden, amivel Tibetet azonosítani szokás: távoli, misztikus, lenyűgöző. Az észak-indiai Ladakh valaha Tibet része volt, ez a templom azonban nekünk, magyaroknak is sokat mond, ugyanis 1826–27-ben hosszú hónapokon át itt tartózkodott a neves orientalista, Körösi Csoma Sándor.

 6. 5/10

  Murinsel Cafe, Ausztria

  A Mur-folyó közepén fekszik a Murinsel Cafe, a magyar–osztrák határtól alig kőhajításnyira. A folyó közepén állandó a fedélzet feeling, hiszen egy úszó platformról beszélünk, nem egy szigetről, ahogy azt a név sugallná. A különleges megoldás egy New York-i építész, Vito Acconci nevéhez fűződik, aki 2003-ban álmodta ide a vízen lebegő teret, amikor is Graz Európa egyik kulturális fővárosa volt. Egy amfiteátrum és egy kávéház található a mesterséges szigeten.

 7. 4/10

  Paranal Residencia, Chile

  A világ legszárazabb vidékén, az Atacama sivatag közepén található a Paranal csillagvizsgálóhoz tartozó rezidencia. A minimalista modern dizájn gyöngyszeme ismerős lehet mindenkinek, aki látta a kritikusunk által magasztalt A Quantum csendje című James Bond-filmet. A látványos épületet csak a csillagvizsgálót működtető személyzet és alkalomadtán szerencsés újságírók látogathatják. Van benne étterem, két kert és konditerem.

 8. 3/10

  Bunker-ház, Németország

  A Hamm Westfalenben található ingatlan egy második világháborús bunker tetején épült meg 2008-ban az Amort Architektur kivitelezésében. A csupasz betonstruktúrát a tervezők érintetlenül hagyták, arculata egyes értelmezések szerint erős kontrasztban áll a tetejére húzott épület hangulatával szemben, de akadnak, akik ezt másként gondolják.

 9. 2/10

  Xuankong Si, Kína

  Teljesen jogos a kérdés, miért nem lehetett a hegy elé, a sík területre építeni ezt a templomot? Hiszen ott az a rét, ehelyett felragasztották az egészet a szinte teljesen függőleges sziklafalra. Még napjainkban is megsüvegelendő mérnöki teljesítmény lenne, az V. században pedig szinte a tudományos-fantasztikus kategóriába tartozhatott. Elsőként vízszintes, keskeny teraszokat hoztak létre, a kemény sziklába lyukat fúrtak, azokba helyezték a biztos alapot jelentő, faoszlopokból álló támrendszert.

 10. 1/10

  Martello Tower Y, Anglia

  A Suffolk közelében található, 1808-ban épített erőd a napóleoni hadak ellen volt hivatott megvédeni Angliát, de Napóleon ugye keményen beégett Moszkvánál, így a Martello Tower Y funkció nélkül maradt, és állapota az elmúlt két évszázadban erősen leromlott. 2011-ben két építész restaurálta, és egy három hálószobás, tetőteres ingatlanná alakították át, bejáratát az egykori fegyverraktár jelenti. Egy dolgot nem kellett felújítaniuk: az elképesztően hatásos panorámát.

  (Fotók: octal)

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon