Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Akureyri egy 19 ezer fős város Izland északi részén, valahol az Északi-sarkkör határvonalán, ahol egyedi módon reagálták le a 2008-as izlandi pénzügyi válságot. A válság azóta elmúlt, Izland pedig talpra állt, azonban az elmúlt hónapokban az egész világ kicsit megrogyott, így talán ismét aktuális ez a kis történet.

Egy pénzügyi válság sosem mókás dolog legfeljebb a felső egy százaléknak, hát még a világ ama csücskén, ahol alapból kevesebb napfény éri a halandó embert. Nos, hogy a helybélieket valamelyest felrázzák, az izlandi kisvárosban, vagyis nagyvárosban – az ország negyedik legnagyobb településéről beszélünk, amely jelentős kikötő és halászati központ – elindult még anno a Mosolyogj a szíveddel (Brostu Með Hjartanu) nevű kampány, amelynek részeként a városi jelzőlámpákat kicsit megbuherálták.

Ezenkívül a lakosokat arra ösztönözték, hogy csatlakozzanak az akcióhoz olyan jelzésértékű gesztusokkal, amelyek növelhetik a közösség általános morálszintjét:

Ebben az időben történt az is, hogy egy hatalmas installációt helyeztek el a közeli Vaðlaheiði-hegyen – a 400 izzóból kirakott szerkezet úgy festett a távolból, mintha csak óriási szív dobbanna néha egyet.

És azóta is emlékezteti a helyieket arra, hogy remény, összetartás és egymásra odafigyelés nélkül egy közösség sem tud kihátrálni a bajból.

Sokaknak talán erőltetettnek tűnhet ez a szívecskés projekt, azonban afelől nem fér kétségünk, hogy az akureyri lakosok többsége őszinte elhivatottságból vágott bele az egészbe, vagy csatlakozott hozzá. Hiszen ne feledjük: Izland évek óta a világ egyik legboldogabb országa, és ha az izlandiak jónak látták azt, hogy így támogassák egymást egy kemény időszakban,

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.