Esettanulmány: tanulj angolul online a Fülöp-szigetekről!
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Felejtsd el a hazai nyelviskolákat és a költséges, házhoz jövő magántanárt. Lépj fel az internetre, keress egy jó online angoltanárt és már indulhat is az óra. Én két éve ezt teszem és bejött.

Jól fizető állás felsőfokú angoltudás nélkül alig van. Ezért ha nem jutottál el erre a szintre vagy megkopott a tudásod, tanulj angolul. Felejtsd el azonban a nyelviskolát és költséges, házhoz jövő magántanárt. Lépj fel az internetre, keress egy jó online angoltanárt és már indulhat is az óra. Én két évvel ezelőtt, nyaralásomról visszatérve határoztam el, hogy javítani kell az angoltudásomon. Sok angol szöveget olvastam már akkor is, középfokú szint körül álltam, de tudtam, hogy a munkában - az újságírásban - csak szóban is aktív felsőfokú tudással lehetek versenyképes.

Hol és hogyan?

„Igen, rendben, de mikor és hol?” – tettem fel magamnak a fogós kérdést. Nekem ugyanis munkám kiszámíthatatlansága miatt csak a reggel 7-8 óra közötti idősáv alkalmas. Reggel hétre azonban nincs erőm nyelviskolába menni, lakásomra pedig nem szívesen rendelek ekkorra nyelvtanárt. Aztán elkezdtem az interneten kutatni. Ráakadtam egy weboldalra, amelyen online nyelvtanárok hirdetik magukat a világ minden részéről, akik skype-on mikrofon, fejhallgató és webkamera segítségével órákat adnak.

Olcsók az ázsiai tanárok

Bevallom, első olvasásra nem hittem ennek hatékonyságában. De mindenképpen tanulni és fejlődni akartam, ezért regisztráltam. Némi keresgélés után „Jem” mellett döntöttem, aki a Fülöp-szigeteken él, állítása szerint kiválóan beszéli az amerikai angolt, akkoriban 7 dollárért (1500 forint) adott egy 60 perces órát és a tanulói értékelésekben (ez is látható) a legjobbak között szerepelt. Mivel böngészésem idején online volt, üzentem neki, elküldtem skype nevemet, majd – legnagyobb meglepetésemre - 10 percen belül jelezte, akár kezdődhet az ingyenes próbaóra. Beszélgettünk 20 percet, tényleg kiválóan, szinte akcentus nélkül beszélt angolul, és nagyon kellemes személyiség volt. Megígérte írásos értékelést küld teljesítményemről, ami 3 órán belül meg is érkezett. Nem volt valami fényes a produkcióm, mert izgultam, kerestem a szavakat, új volt ez a fajta kommunikáció és évek óta nem beszéltem huzamosabb ideig angolul. Visszajeleztem, egy hét múlva kezdődhetnek az órák, heti kétszer egy óra (szerda-péntek).

Mi kell az online nyelvtanuláshoz?

- Számítógép
- Szélessávú internet
- Skype-szoftver. Ingyen letölthető innen
- Fejhallgató mikrofonnal és webkamera (utóbbi nem feltétlenül, de én szeretem látni, akivel beszélek)
- Hitelkártya vagy bankkártya (paypal)

Magabiztosabban beszélek

A mérleg két év után: sokkal magabiztosabban beszélek angolul, körülbelül 2000 új szót és kifejezést tanultam (vagy hoztam vissza a feledés homályából), rengeteg témát beszéltünk át az álláspiactól az öregedő társadalomig, megtárgyaltuk a világpolitika, a gazdaság, a celebvilág aktualitásait. Azóta több angol nyelvű szakmai fórumon voltam, sokkal oldottabban mertem beszélni.

Külön előny számomra, hogy a reggeli 6.30-as kelés után már 7 órakor indulhat az óra és 8.10-kor már el tudok indulni dolgozni, munka után privát életet élhetek. Jemnek nem probléma a reggel 7 órás óra, ugyanis 6 óra az időeltolódás, így neki helyi 13 órakor indul a tanítás. Ha van kedvetek, próbáljátok ki. Nagy kaland!

Mi az előnye az online nyelvtanulásnak?

- Sokkal nagyobb a nyelvtanári kínálat, a „világpiacról” lehet válogatni.

- Olcsóbb. Nekem paypal internetes fizetéssel kezdetben egy óra 8,3 dollárra jön ki (1900 forint). Ez nagyon jó egyéni óradíjnak számít. Az amerikai nyelvtanárok persze drágábbak, de nekem a fülöp-szigeteki bejött.

- Sokkal inkább az egyéni életvitelhez igazítható. Nekem a legjobb reggel 7-8 között és kiválóan működik.

- Megnyílik egy más kultúra. Korábban szinte fogalmam sem volt a Fülöp-szigetekről (csak annyi, hogy Manila és katolikus ország). Ma már tisztában vagyok vele, hogy az országban csak esős és száraz évszak van, hogy Manny Pacquiao bokszbajnok és szenátor mekkora nemzeti hős, hogy már december 16-tól kezdik ünnepelni a karácsonyt, hogy óriási buli náluk a kínai holdújév, hogy népszerűek a földbe vájt házak stb…

- Rá van kényszerítve az ember, hogy csak idegen nyelven beszéljen, úgy tudja csak megértetni magát.

- Itt kezdd el, nem bánod meg!

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.