Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Nincs az a hatalom, hogy ne találkoztál volna netes szörföléseidkor a mordorarcú Grumpy cattel, a csáléfejű Lil Bubbal vagy épp a dobozmániás Maruval. Ezek a megalomán cicák keményen lovagolják az internet hullámait és webhírességekként olyan összegeket keresnek össze, hogy le fog esni az állad.

A reklámgyárosok jól tudják, hogy egy reklám 99.9%, hogy be fog találni, ha tündibündi kisbaba és-vagy cukorfalat háziállat van benne. A mondhatni olcsó trükk nem csak a tévéképernyőkön működik, hanem az internet mémgalaxisaiban is: a valamilyen extra cukisággal vagy viccfaktorral rendelkező plüssgolyók kegyetlenül lájkadóztatják a felhasználókat. Az utóbbi években pedig a kutyákat, a hörcsögöket, a nyuszikat és minden más házikedvencet legyőzve az internet megkoronázott és folyamatos hozsánákkal dicsőített istenei egyértelműen a macskák lettek.

Na de a dolog nem áll meg itt: a lájktengereken és megosztásóceánokon bizony igen jól meg lehet gazdagodni a cukiságból. Egyrészt internetes platformon maradva is dőlhet a cicákért a lé (például Youtube-on keresztül, a többmilliós megtekintéssel operáló videók hatalmas összegeket csorgatnak a júzerek zsebébe) de a világhálón kívül ugyanolyan jól megy a biznisz. Az interneten befutott top tíz macska körül kisebb franchise-ok alakultak ki: saját brandjük van, bögréktől kezdve telefontokokon át mindenhol szerepelnek, de van köztük olyan is, aki saját filmet kapott és híradóban szerepelt. Az internet eddig legjobban kereső cicáinak toplistája (a hozzáadott átlagjövedelmükkel, melyeket a Social Blade számításai szerint népszerűségük miatt kerestek vagy keresnének) a következő:

10: Colonel Meow

Kereset: 100.000 – 800.000 Forint

A parancsoló tekintetű miáúezredes 2011-ben született és gazdijának Facebook és Instagram képeitől vált híressé, plusz tavaly bezsebelt egy Guinness rekordot is mint a leghosszabb szőrű cica (huszonhárom centis bundával büszkélkedhet). Az imádnivalóan diktátorarcú cica sajnos tavaly január végén elhunyt.

9: Hamilton, a hipsztermacska

Kereset: 520.000 – 4.300.000 Forint

A fiatal, alig egy éves cica isteni ajándéka a tökéletes hipszterbajusz alakú fehér szőrfolt a rendes bajsza alatt.

8: Dramatic cat

Kereset: 660.000 – 5.500.000 Forint

A halálravált arcú cica fenti videóját csekély huszonkét millió felhasználó tekintette meg.

7: Lil Bub

Kereset: 630.000 – 6.000.000 Forint

A 2011-ben született, imádnivalóan debil arcú cicát egy otthonból hozták el és immár három éve netszenzáció. Lil Bubról 2013-ban díjnyertes film is készült Lil Bub & Friendz címen, Facebook oldalát több mint egymillióan követik, de az őt mintázó bögrék és plüssjátékok is keményen fogynak.

6: Mama cat

Kereset: 800.000 – 6.600.000 Forint

A rosszat álmodó kiscicát átölelő mamamacska ezzel az egyetlen, szívolvasztós videóval futott be, cirka ötvenhét millió megtekintést generálva.

5: Grumpy cat

Kereset: 1.400.000 – 11.600.000 Forint

Nem is kell bemutatni az internet legmogorvább macskáját: Grumpy cat csillió mémben szerepel, tavaly karácsonykor saját film is készült róla, az őt mintázó cuccok pedig hipersebességgel kelnek el a neten.

4: Stalking cat

Kereset: 1.920.000 – 16.000.000 Forint

Kiakad a cukiságmérőnk ezen a körülbelül tizenhat millió forintot összekereső cicán, akinek eredeti neve Moacrie és weboldala, Youtube oldala, valamint Twitter felhasználója is elképesztően pörög.

3: A két beszélő macska

Kereset: 2.300.000 – 19.400.000 Forint

Stina és Mossy, az egymásnak válaszolgató cicák közel hatvanmillió látogatónak nyávoghattak a Youtube-on – a fenti 2007-es videót még a mai napig megosztják, de a macskák újabb kalandjaira is nézők sokasága kíváncsi.

2: Maru

Kereset: 6.000.000 – 50.000.000 Forint

A skót lógófülű fajtájú Maru kétségtelenül Japán és a világ egyik legeslegnépszerűbb netes cicája. Hetente legalább egy videó készül dobozba ugrásairól, fiókba mászásairól, fürdőkádban kaparászásairól – úgy általában az egész élete egy valóságshow lett. Videóit 2013-ban több mint kétszáz millióan látták, ez a szám azóta pedig nőttön nő.

1: Tara, a hős cica

Kereset: 15.200.000 – 127.000.000 Forint

Végül az internet legjobban kereső macskája Tara, a cica, akit interkontinentálisan híradókban is leközöltek hőstettéért. A bátor macska ugyanis nekiment egy nála háromszor nagyobb kutyának, hogy megvédjen egy kisfiút, mindezt pedig felvétel rögzítette.

Azért megnyugtató, hogy a listát egy hősies cica vezeti – de mint fentebb említettük, ne vegyük szentírásnak ezeket az összegeket. A Social Blade weboldal szerint jelen pillanatban tényleg ennyit kóstálnak ezeknek a macskáknak az internetes ténykedései – viszont nem mindenhol biztos, hogy gazdi keres rajtuk. De a lényeg, hogy ha ezek a macskák saját bankszámlával rendelkeznének, tuti csak kaviárt ennének és ha nem lennének túl lusták hozzá, akkor biztos, hogy világuralomra törnének.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.