Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Teljesen szét vagy csúszva egy hosszú munkanap után, nevetséges hibákat vétesz az irodában, miután órák óta ücsörögsz a gép előtt. Ismerős a szitu? Nem kell túlaggódni a dolgot, mindenkivel megesik, hogy elveszti a koncentrációt meló közben, pedig simán elképzelhető, hogy egy picike odafigyeléssel meg lehet előzni a dolgot.

A Georgia Institute of Technology kutatói egy rakás tanulmány átfésülése után arra jutottak, hogy a koncentrációvesztés hátterében leggyakrabban a dehidratáció áll. Ha tehát nem fogyasztunk elég folyadékot, az könnyen negatív hatással lehet a mindennapos cselekedeteinkre. Romlik a figyelem, valamint a koordináció is.

Érdekesség, hogy a friss elemzés szerint a reakcióidőnk még komolyabb dehidratáció mellett sem romlik nagy mértékben, ellenben a hosszan tartó figyelmet igénylő feladatokban sokkal rosszabbul teljesítünk folyadékhiányos állapotban. Az ismétlődő, monoton, kevésbé stimuláló feladatokat tehát nem tudjuk hatékonyan elvégezni, ha nem iszunk eleget közben. Ez azt jelenti, hogy például autóvezetés, egy hosszabb értekezlet vagy monoton gyári munka közben kiemelten fontos a folyadékpótlás, különösen a nagy nyári melegben.

Medicine & Science in Sports & Exercise hasábjain megjelent tanulmány szerint már

Korábban már sokszor dokumentálták, hogy 2 százalékos vízvesztés is képes befolyásolni az izmok állóképességét, illetve a testhőmérséklet szabályozását. Most azt akartuk megvizsgálni, hogy ez igaz-e a kognitív funkciókra is

- magyarázta Mindy Millard-Stafford, az elemzést végző intézet professzora.

Mindezek tükrében egyszerűnek tűnik a megoldás; igyunk sok vizet meló közben. Ugyanakkor viszont ne essünk át a ló túloldalára, hiszen az sem egészséges, ha túl sok vizet döntünk magunkba.

Az ideális mennyiség eltaláláshoz itt van egy kis segítség:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.