Mostanában egyre többen jutnak arra az elhatározásra, hogy mellőzik a húsfogyasztást az életükből, rengetegen próbálkoznak meg a vegetáriánus diétával, aztán vagy bejön nekik, vagy nem. De vajon mi a helyzet akkor, ha megvizsgáljuk ennek az ellentétét? Mi történne, ha csak és kizárólag húst ennénk?

Ezt az érdekes kérdéskört boncolgatják az alábbi videóban, amiből kiderül, hogy például a rostbevitel hiánya miatt elég hamar számolhatnál kellemetlen székrekedéssel, és ez még csak a kezdet. Hosszabb távon ennél sokkal súlyosabb következményekre számíthatnál, szóval nagyon nem érdemes csak a húsokra hagyatkozni - nem mintha ezzel olyan sokan akarnának kísérletezgetni, de az elmélet valóban izgalmas.

A videóból kiderül tehát, hogy a szénhidrátok nélkülözése miatt a szervezeted nem tud egyszerű módon energiához jutni, így kénytelen zsírt és nélkülözhetetlen fehérjéket is elégetni, ez utóbbi pedig súlyos problémákhoz vezet. Érdekesség, hogy a nyúlhús például annyira zsírszegény, hogy hiába ennéd folyamatosan, mégis leépülne a tested.

Ha mindez nem volna elég, még a C-vitamin hiánnyal is szembe kellene nézned, mivel az ember nem képes ezt magától előállítani, ha pedig nem viszed be, egy csomó súlyos probléma alakulhat ki. Ezeket mondjuk még orvosolhatnád, ha nyers húsokat fogyasztanál, ezáltal viszont bakteriális betegségeknek tennéd ki magad.

És hogy mi a helyzet az északi inuit közösségek tagjaival, akik jobb híján a levadászott húsokon éltek, nélkülözve a zöldségeket, gyümölcsöket és szénhidrátot? Egyrészt sok belsőséget is fogyasztottak, például májat, ami fedezni tudta az A és D-vitamin igényüket, valamint omega-3 zsírsavban gazdag halat ettek, másrészt pedig a genetikájuk és felépítésük is alkalmazkodott az adott körülményekhez.

Szóval ha nincs lenyűgözően csodálatos genetikád, és nem akarsz belsőségeket meg nyers húsokat fogyasztani, nem ajánljuk a kizárólag húsokból álló diétát. Még mindig a változatos, kiegyensúlyozott étrend tűnik a legjobb választásnak.

(via)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon