A száznapos tojás sehol nincs!

A szinte teljesen épen megőrződött tojást ország Földközi-tengernél lévő tengerpartjának déli szakaszánál, a Javnében folyó ásatásokon találták, ez a világon az egyik legősibb hasonló lelet. A héja kicsit megrepedt, a fehérje kifolyt belőle, de a sárgájának egy része megmaradt, és genetikai kutatások alapjául szolgálhat.

A tojást a bizánci korra (i. sz. 4–7. század) visszanyúló hatalmas ipari területen, meglepetésre egy iszlámkori üstben találták. Azért maradt meg ennyire kiváló állapotban, mert puha szemétbe ágyazódott.

– mondta Alla Nagorsky, a feltárásokat vezető régész. Noha már korábban is leltek tojáshéjmaradványokat, többek közt Jeruzsálemben, Caesareában vagy Apollóniában, de a törékeny tojáshéj miatt teljes egészében szinte sehol sem maradt meg – közölte Perry Gal, az Izraeli Régészeti Hatóság szakembere. „Ez világszinten is rendkívül ritka lelet. A régészeti ásatásokon ugyan alkalmanként találunk ősi strucctojásokat, amelyeket vastagabb héja épen megőriz, de a tyúktojások sokkal sérülékenyebbek” – mondta.

Izrael földjén mintegy 2300 éve, a hellenisztikus és római kor óta tartanak csirkét tojás- és húsfogyasztás céljából. Az ország területén feltárt állati csontok elemzéséből kiderült, hogy a 7. századtól, az iszlám hódítás kezdetétől az előző évszázadokhoz képest drasztikusan csökkent a sertéshús fogyasztása. „A nem zsidó, hanem keresztény vagy pogány családoknak a sertés helyett olyan fehérjeforrást kellett keresniük, amely nem igényel hűtést és tartósítást, ezt találták meg a tojásban és a csirkehúsban” – magyarázta Perry Gal.

Három, szintén ebből a korból származó, csontból készült babát is találtak a leletmentő ásatáson, amelyet egy új lakónegyed felhúzása előtt, a helyi törvényeknek megfelelően kezdtek meg.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: The Jerusalem Post, MTI. A nyitókép illusztráció.)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.