Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ha korábban már előfordult, hogy megcsalt a párod, valószínűleg az első kérdés amit feltettél magadban a következő volt: miért? Nos, nagyon úgy tűnik, hogy a félrelépés nem minden esetben utal arra, hogy valami nagy gond volt a kapcsolattal.

Egy új kutatás éppen arra szeretett volna fényt deríteni, hogy vajon milyen változatos okok vezethetnek odáig, hogy valaki megcsalja a szerelmét. A The Journal of Sex Research hasábjain publikált tanulmány keretein belül a kutatók 495 fiatal felnőttet kérdeztek meg arról, hogy mégis miért léptek félre.

Hogy mire jöttek rá a válaszok alapján? Természetesen sokan azért csalták meg a párjukat, mert elégedetlenek voltak a kapcsolatukkal, elhanyagoltnak érezték magukat vagy dühösek voltak, de akadt néhány különlegesebb indoklás is. Például ilyenek:

  • Elmúlt a szerelem a partneremmel
  • Nem voltam igazán elkötelezett iránta
  • Fokozni akartam a népszerűségemet
  • Ki akartam próbálni több szexuális partnert
  • Részeg voltam és nem gondolkodtam tisztán

Hogy ez mégis miért lehet fontos? Azért, mert ezek alapján világosan kiderült, hogy nem mindig a szerelemről (vagy épp annak hiányáról) szól a megcsalás, sőt gyakran nincs is köze hozzá a vétlen félnek. Néha akkor is megesik a dolog, ha látszólag semmi ok nem utal rá. Gyakran arról szól az egész, hogy a megcsaló hogyan érzi magát, milyen érzések és gondolatok kavarognak benne, mit szeretne elérni.

Ehhez érzelmileg eltávolítja magától a párját, aztán valaki más ágyában keresi meg ezt a bizonyos megerősítést. Sokszor az is közrejátszik, hogy az illető ezáltal akarja felturbózni kicsit az önbecsülését. Az persze egy jó kérdés, hogy valaki miért válik bizonytalanná saját magával kapcsolatban (ez akár gyermekkorból is eredhet), de az biztos, hogy ha valaki önmagával kapcsolatban bizonytalan, akkor a párkapcsolatát illetően is az lesz. Ez a belső vívódás és belső kétségek pedig boldogtalansághoz és elégedetlenséghez vezetnek, ami pedig már simán torkollhat megcsalásba.

A kutatók emellett azt is megállapították, hogy az elcsépelt és tipikusnak tartott indokok valóban igazak; nevezetesen a férfiakat a szexuális vágy hajtja, míg a nők inkább azért lépnek félre, mert az igényeik nem elégültek ki teljes egészében az adott kapcsolat keretein belül.

Hogy mi lehet a megoldás mindezek ellen? A szakértők szerint nem kell túlbonyolítani a dolgot, a kulcs a kommunikációban rejlik. Ha nyíltan meg tudjátok beszélni egymás között a felmerülő kérdéseket és vágyakat, valószínűleg egyikőtök sem fog másnál vigaszt, vagyis megerősítést keresni.

(via) (Nyitókép: Getty Images)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.