Elmondjuk, miért érdemes követni a receptben leírtakat.

Talán nem is sejted, de a zöldségek kémiája eléggé összetett, na, éppen ezért a vágás módja is befolyásolja az ízüket, ugyanis attól függően változik az aromájuk és a textúrájuk is, ahogyan felvágod őket.

Azért lehet fontos erre figyelni – vagyis arra, hogy pontosan kövesd a receptben leírtakat –, mert főzés közben enzimek szabadulnak fel a hozzávalókból, amik mindenféle kémiai reakciók végén alakítják ki azt ételek végleges ízét.

Fontos...

  • a méret: minél apróbbra vágjuk egy zöldséget, annál erőteljesebb íze lesz,
  • a forma: a felület mérete is tényező, különböző módon befolyásolja az étel ízét, ha a zöldség kisebb vagy nagyobb felületen sül-fő meg,
  • az időzítés: egyrészt a zöldség már a feldolgozás folyamatában is veszít az ízéből, másrészt pedig különböző idő alatt sül-fő meg az apróra és nagyobb darabokra vágott zöldség.

Négy zöldség, amit ne hámozz meg

Egyrészt végeláthatatlan perceket, másrészt fontos tápanyagokat is megspórolhatsz.

(via, fotó: )

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tíz éve feltöltött egy fürdőszobai szelfit, most 475 ezer követője van

További cikkeink a témában