Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Knorr és a WWF összeállította annak az 50 tápláló élelmiszernek a listáját, amelyek fogyasztása az emberi szervezetre, a termesztése pedig a bolygónk számára volna kedvezőbb a jelenleg szinte egyeduralkodó alapanyagokhoz képest.

Az emberiség meglepően kevés összetevőből* készíti el a rendszeresen fogyasztott ételeit. És hogy ez miért baj?

  • Mert nem egészséges, hiszen a nem eléggé változatos táplálkozás mellett nehezebb mindazokat a vitaminokat és nyomelemeket bevinnünk, amelyekre szükségünk van.
  • Mert ez bolygónk egészségét sem támogatja, ugyanis ha újra és újra ugyanazokat a növényeket vetjük, termesztjük és fogyasztjuk, azzal veszélyeztetjük az élelmiszerellátás biztonságát, mert az ilyen típusú növénytermesztés kevésbé áll ellen a kártevőknek vagy a klímaváltozás hatásainak.

* A FAO (Food and Agriculture Organization, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete) szakértői szerint tápanyagbevitelünk 75%-a csupán 12 mezőgazdasági terményből és öt állatfajtából áll össze, pedig több mint 20 000-féle, emberi fogyasztásra alkalmas növényfajtát ismerünk.

A Knorr a WWF brit szervezetével, valamint elismert tudósokkal, dietetikusokkal és mezőgazdasági szakértőkel együttműködve összeállította A jövő 50 élelmiszere című jelentést, amelyben 50 tápláló növényi alapú, a tápértéke és a relatív környezeti hatása alapján kiválasztott élelmiszer szerepel. Vannak köztük mindennapos összetevők, és kevésbé közismertek is – mutatjuk is:

Algák (ezek a tápanyagban gazdag növények adják a Föld oxigéntermelésének felét, továbbá a tengeri ökoszisztéma létfontosságú elemeit jelentik):

1. laver hínár
2. wakame hínár

Babfélék és hüvelyesek (a magas élelmirost-, fehérje- és B-vitamin tartalmú babfélék és hüvelyesek komoly hányada rossz minőségű talajban vagy minimális csapadék mellett is képes fejlődni. Arra viszont figyelj, hogy ezeket fogyasztás előtt meg kell főzni):

3. adzuki bab
4. fekete teknős bab
5. lóbab (vagy fava bab)
6. bambara bab
7. tehénborsó (más néven tehénbab, homoki bab, csicseribab)
8. lencse
9. mamara bab
10. mungóbab
11. szójabab

Gabonafélék (növényi eredetű táplálékbevitelünk közel 60%-át a fehér rizs, a búza és a kukorica teszi ki, pedig néhány kevésbé ismert fajta tápláló és fenntartható alternatívát kínál):

12. amaránt
13. hajdina
14. köles
15. fonio
16. kamut (khorasan búza)
17. quinoa
18. tönköly
19. teff
20. vadrizs

Édes zöldségek (ezeket a gyümölcsöket gyakran sorolják a zöldségek közé, de azoknál édesebbek, gyakran szénhidrátban és vízben gazdagabbak):

21. tökvirág
22. okra
23. narancssárga paradicsom

Kaktuszok (ezek rengeteg vizet tárolnak, így nagyon száraz időjárási körülmények között is megteremnek. A következőnek például a gyümölcse, levele, szára és olaja is ehető):

24. fügekaktusz vagy medvetalp kaktusz (nopal)

Leveles zöldségek (a legtáplálóbb és legrugalmasabban felhasználható zöldségfélék közé tartoznak - magas élelmirost- és ásványianyag-tartalmuknak, de alacsony kalóriatartalmuknak köszönhetően rendkívül egészségesek):

25. céklazöld,
26. rapini brokkoli
27. fodros kel
28 moringa
29. töklevél,
30. pak choi
31. vöröskáposzta
32. spenót
33. vízitorma

Gombafélék (több mint 2000-féle ehető gomba terem a Földön, ráadásul olyan területeken is megmarad, ahol más élelmiszerek nem):

34. téli fülőke (enoki gomba)
35. bokrosgomba (maitake)
36. ízletes rizike

Diófélék és magok (nem véletlen, hogy ezeket a fehérjében gazdag magvakat gyakran nevezik szuperélelmiszernek):

37. kendermag
38. lenmag
39. szezámmag
40. dió

Gyökérzöldségek (roppanós, színes gyökerek, leveles zölddel, amit az élelmiszerpazarlás minimalizálása érdekében szintén elfogyaszthatunk):

41. fekete salátabakszakáll
42. petrezselyemgyökér
43. jégcsapretek

Csírafélék (a csíráztatás megduplázza, esetenként megháromszorozza a növények tápértékét):

44. lucernacsíra
45. csíráztatott vesebab
46. csíráztatott csicseriborsó

Gumósok (a gumósok a föld alatt nőnek, ahol a hideg vagy száraz hónapok alatt megőrzik a tápanyagokat. Szénhidráttartalmuk magas, ezért értékes energiaforrások):

47. lótuszgyökér
48. ube (lila édesburgonya)
49. jamgyökér
50. indonéz vörös (cilembu) édesburgonya

(Forrás: Unilever, fotó: Getty Images)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.