Ezzel az öt tippel biztosan kiszűrheted a kamu álláshirdetéseket
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ha sok ideje nincs állásunk vagy teljesen kezdők vagyunk a munkakeresésben, akkor nagyon vonzónak tűnnek a sokat ígérő hirdetések. Például a százezer / napot ajánló díszpéldányok citromailes emailcímmel. De vannak ennél jóval rafkósabb becsapások is: elmondjuk a leggyakoribbakat, hogy soha többé ne vezethessenek az orrodnál fogva.

Freemail, Yahoo és társaik

Szögezzük le az első aranyszabályt: a holnaptolmilliomosvagyeseztenylegnemkamuteso@citromail.hu kontaktos állásra nem jelentkezünk. Pont. Úgy általában a nem céges emailcímet megadó állások tökéletesen komolytalanok. Ha a hirdetőnek arra nem telik, hogy cégének saját domainje legyen, ne vesződj vele, hogy elküldd nekik a cévédet. Egyedül azok az esetek lehetnek kivételek, amikor magánhirdetőről van szó (például gyerekvigyázás vagy épp magán nyelvoktatás), de itt is szűrjük meg a dolgot: inkább lehet valós a kovacs.janos@gmail.com mint a kovyjanybaby88@yahoo.com.

Nincs cégnév

A szánandó emailcímek mellett a cégnév elhagyása is pirosvillogós jel, hogy a hirdetés kamu lesz, nincs mögötte valódi állás. A kettő amúgy kéz a kézben szokott járni, a 'dinamikusan fejlődő cégünk ambíciózus munkatársat keres' jól hangzó, de semmitmondó szavak, ha nincs mellette cégnév, se céges kapcsolattartói cím.

Nem specifikálják a munkakört

Szinte teljesen biztos, hogy MLM (azaz Multi Level Marketing – az a behúzós értékesítői cucc, amikor a nullából kell jutalékos alapon hálózatot kiépítened) állás lesz vagy adathalászatra irányuló kamuhirdetés az, ahol nem konkretizálják a feladatköröket. Az olyan állások, ahol “változatos, kihívást jelentő feladatok hatékony elvégzésére” keresnek “értékesítés-orientált, határozott, jó fellépésű, pozitív kisugárzású, proaktív munkatársat, aki szereti a kihívásokat”, de nem hangzik el semmilyen konkrétum, hogy mit és hol kéne csinálni, az egy nagy megvezetés. A munkaköri leírás hiánya ugyanolyan árulkodó ilyen esetben mint az elvárások hiánya: az a munka, ahol nem érdekes sem a végzettséged, sem a tapasztalatod, sem a tudásod, sem az életkorod és úgy általában semmi, az tuti bűzlik.

Túl sok fizetés

Több százezrek otthonról végezhető munkáért? Túl jónak hangzó nullák az ígért havi fizunál? A vendégcsalogató hirdetések mézesmadzagjai sajnos bűzlő trágyadombokban végződnek. Nem pesszimisták akarunk lenni: vannak bőkezű munkaadók. De ha ismerjük az adott munkakört és az érte kínált átlag havi jövedelmet, akkor az ettől túlontúl eltérő, mondjuk dupla annyit kínáló fizetési ajánlatokat szűrjük ki.

Előre bekérnek pénzt

Végül pedig soha, könyörgünk soha, de soha ne fizess be semmilyen regisztrációs díjat lehetséges munka reményében! Ez az átverések netovábbja: a hirdető professzionális cukormázba fogalmazza, hogy “a hatezer forintos regisztrációs díjat követően bekerülsz privát adatbázisunkba, így rendelkezésedre áll a szakmai partnerhálónk, valamint a hozzá kapcsolódó munkaközvetítői szolgáltatásunk, mellyel szakmai partnereink felé közvetítünk téged.” Lószart. Amellett, hogy vaskos nagy hazugság és a pénz befizetését követően soha nem fogsz felőlük hallani, a dolog még tilos is: rendelet szabályozza, hogy a munkaközvetítők nem kérhetnek semmilyen pénzt az álláskeresőktől: a közvetítői díj a másik felet, azaz a munkáltatót kéne, hogy terhelje. Úgyhogy:

Szóval vigyázz: az álláskeresés bizony napi nyolc órás elfoglaltságot tud jelenteni: ne szivasd meg magad azzal, hogy pofátlanul kamuzó értékesítőkkel vagy vérszívó adathalászokkal vesztegeted az idődet. Szűrd meg okosan a hirdetéseket, rakj össze egy szuper cévét és előbb-utóbb biztos betalálsz egy valódi és jó hirdetést. Sok sikert!

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.