Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Csak sajnos nem a hatékonyságot illetően, hanem fajlagosan. Olcsó az energia, szökik is a huzatos ablakokon.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (Mehi) legfrissebb, 2014. júliusi jelentése a lakossági villamos energia és földgáz átlagárát vizsgálja az Európai Unió 28 fővárosában. Azt vetették össze, mennyire megterhelő az európai átlagfogyasztók számára a villany és gáz árának kigazdálkodása a családi büdzséből.

Annak ellenére, hogy a felmérés szerint Budapesten kifejezetten olcsó az energia, a háztartások kiadása mégis magas európai összehasonlításban: az épületek pazarolják az energiát, ezért a további rezsicsökkentéshez elengedhetetlennek nevezik az energiahatékonyság növelését, miután az ország energiafogyasztásának negyven százaléka a lakásokhoz kötődik.

Az energiahatékonysági intézet szerint a magyar háztartások fajlagos energiafelhasználása az elsők között vannak az Unióban, jelentős részben a huzatos ablakok, szigeteletlen falak, elavult fűtésrendszerek miatt. Segíthet valamit a helyzeten, hogy a 2014–2020-as uniós költségvetési időszakban rendelkezésre álló források – a megszokott kedvezményezeti körön túl – már lakossági energiahatékonysági beruházások támogatására is felhasználhatók.

Minden fontos tudnivaló a hőszigetelésről

(Forrás: Mehi/MTI, fotó: Wikimedia)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.