Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

1847-ben egy bajorországi család tizennyolc éves sarja, Loeb, apja halála után úgy határozott, hogy a lehetőségek hazájában, Amerikában próbál szerencsét. A később nevét Levire változtató fiatalember akkor még bizonyára nem sejthette, hogy ezzel a lépésével a történelem egyik legnépszerűbb viseletét alapozza meg.

A farmer útja New Yorktól Nevadáig

A kezdetben unokafivére New York-i méteráruüzletében dolgozó Levit szinte azonnal utolérte az aranyláz, és kortársaival együtt rövidesen Nevadában találta magát. Bár aranyat nem talált, unokafivérétől, David Sterntől útravalóul kapott durva szövésű vászonban mégis meglátta a nagy üzleti lehetőséget. Eredeti tervei szerint ugyan sátoralapanyagként árulta volna az arra szükséget érző aranyásók körében, az éleslátással megáldott Levi azonban csakhamar rájött, a legnagyobb szükség nem sátrakra, hanem nadrágokra van.

Az akkori férfinadrágok kivétel nélkül méregdrága gyapjúból készültek, így a viszonylag olcsó vitorlavászonból készült munkaruha jó ötletnek tűnt. Az első darab elkészültét követően azonnal értesítette bátyját, aki felismerte a sikert, és rövidesen San Franciscóban nyitott egy kis szabóműhellyel egybekötött üzletet, melynek cégtábláján a mára már fogalommá vált Levi Strauss & Co. felirat szerepelt.

Minden kezdet más

A korai farmernadrágokat nézve nem valószínű, hogy első pillantásra felismernénk bennük a ma ismert nadrágok ősét. Vörösesbarna színüket csak később váltotta fel a népszerűbb és esztétikusabb indigókék, a varratok erősítésére szolgáló rézszegecsek pedig csak 1860 után kerültek fel a nadrágokra. A legenda három évvel később vált teljessé, akkor került helyére ugyanis a hátsó övrészen ma is megtalálható bőrcímke, rajta a híres ábra, melyen két, egymással ellentétes irányba haladó ló sem képes szétszakítani a Levi’s nadrágot.

A munkaruhából évtizedek alatt a lázadás és a szabadság szimbóluma lett, ezért a szabadságot kissé korlátozottabban gyakorló országokban, például nálunk különös varázsa volt a farmernadrágnak. Igazán menő volt, aki a hatvanas–hetvenes években valahogy szerzett magának egy valódi farmert, ami nem csak nehéz, hanem roppant drága dolog is volt. A nagy igényre az állami szektor is reagált: a hetvenes évek végén akkoriban – főleg ruhaneműknél – szokatlan reklámkampánnyal bevezették a budakalászi Lenfonó és Szövőipari Vállalat új termékét, a Trapper farmert.

Útmutató a tökéletes farmer vásárlásához

Útmutató a tökéletes farmer vásárlásához

  • Az első számú hiba, amit elkövethetünk a farmer vásárlásánál, ha az tökéletesen illeszkedik ránk. Az anyag sajátosságainak köszönhetően a nadrág az első harminc viselést követően körülbelül egy teljes méretet nyúlik, ezért érdemes sajátunknál egy számmal kisebb méretet választanunk.
  • A stílus nem túl bonyolult, és éppen ezért nem is kell azzá tenni. Tisztában kell lennünk az adottságainkkal, és ennek alapján vásárolni. Például az alacsonyabb férfiak számára a csőszáru farmer az optimális.
  • Ha kétségeid támadnak a színnel kapcsolatban, jusson eszedbe: a kevesebb több. Válassz egy sallangoktól mentes homogén darabot, lehetőleg sötét színben!
  • Mindig fordítsd ki a nadrágot, és vedd szemügyre a varrást! Minél tisztább és finomabb a munka, annál kevésbé fogja nyomni a bőrödet.

Farmerben az irodában

Magyarul és néhány szomszédos országban egyszerűen csak farmer, angolul denim, vagy szimplán jeans. A számos elnevezés mögött azonban egyetlen jelentés bújik meg: cowboynadrág. Ebben a megvilágításban érhető, ha nem találjuk elsőre megfelelő viseletnek kedvenc farmerünket az irodába, van azonban rá mód, hogy feltűnés nélkül, de ami ennél is fontosabb, elegánsan tudjunk végigülni nyolc órát az íróasztalunk mögött.

A megjelenés kulcsa természetesen maga a farmer. Egy rossz farmert akár a legjobb inggel is párosíthatsz, még úgy is te lehetsz a napi téma az irodában. Mindig válassz egy visszafogott, sötét, homogén darabot, mely illeszkedik az alkatodhoz, dereka pedig magas!

A lelkész lánya

Ha bizonytalan vagy a dolgodban, esetleg túl kritikusak a kollégáid, vesd alá nadrágod a következő tesztnek: ha egy lelkész lányával randiznál, és első alkalommal találkoznál a szülőkkel, viselnéd-e? Ha a kérdésre adott válasz igen, biztos lehetsz a dolgodban. Ha nem, keress tovább!

Farmerben randizni? Miért ne?

Előfordulhat, hogy munkából hazaérvén már nincs időnk mindenre, ilyenkor mentve a menthetőt, áldozatot hozunk a stílus oltárán, és maradunk az egész nap viselt farmerben. Vagy csak épp olyan helyen találkozunk, ahol nem előírás a fekete csokornyakkendő. Bármelyik esetre igaz: a farmernadrág működik randin is. Íme, két példa.

Farmer, ing, kardigán

Klasszikus megközelítése a kérdésnek. Az ing és kardigán kettősének köszönhetően úgy lesz alkalmi a megjelenésed, hogy közben azt sugallod vele, ez volt a célod. Ambiciózus külsőt kölcsönöz, de csak annyira, amennyire egy randin szükséges.

Farmer és zakó

Egy másik megunhatatlan klasszikus, egy sötét farmer a legjobb választás hozzá.

A farmerviselés legfontosabb szabályai

A farmer egyszerű és könnyű viselet, ugyanakkor tudjuk, az egyszerű dolgokat is el lehet rontani. Hogy megelőzzük a bajt, íme, néhány tanács, melyeket jobb észben tartani.

  • Sose duplázd az anyagot! Ha farmernadrágot viselsz, ne vegyél fel farmerdzsekit vagy chambray inget. Egyetlen eset kivétel ez alól: ha tudod, mit csinálsz. Magabiztos fellépésednek azt kell sugároznia, ez a viselet nálad pusztán egy napig tart, nem pedig azt, hogy most nyertél meg egy rodeókupát.
  • Mosd a nadrágot olyan ritkán, amilyen ritkán csak lehet! Ha mosod, mosd alacsony hőfokon, kifordítva, ezzel csökkentve leginkább a fakulás kockázatát.
  • Általánosan minden ruhadarabról elmondható, de itt különösen fontosnak éreztük leírni: ne viseld ugyanazt a farmert két egymást követő napon!
  • Ha úgy gondolod, a kéken túl is van szín, de a fehér farmert mégis hanyagolnád, válts barnára! A homokszín tökéletes kompromisszum, de a bézs sötétebb árnyalataival sem dönthetsz rosszul.
  • Ha engedsz lelked bohém oldalának és veszel magadnak egy szaggatott farmert, egy dolgot tarts szem előtt: a nadrágnak úgy kell festenie, mintha a túlbuzgó jack russeled egy éjszaka lyukat rágott volna a térdére, semmiképp sem úgy, mintha a nadrágot megkóstolta volna az iratmegsemmisítő.

A hibátlan felhajtás titka

Bár az időjárás már nem kedvez ennek a trendnek, nem bírtuk megállni, hogy egyik kedvenc stílusunkról ne szóljunk pár szót. Hogy miért előnyös ez, és miért szeretjük mi is? Mert a felhajtás miatt nagyszerűen érvényesülnek a cipők. Egyszeri felhajtásnál a hosszát a cipőhöz érdemes igazítani, de az alacsonyabb férfiak kerüljék a magas felhajtást, az ugyan is optikailag rövidebbnek mutatja majd a lábat.

A dupla felhajtás azt a hatást kelti, mintha nem érdekelne a külsőd, de mi tudjuk, hogy ez nem így van. Az egyszeri felhajtást kell megdupláznod, ettől kissé vastag lesz a szegély, ugyanakkor szorosabban is fog tartani, ráadásul az egyenes szárú nadrágok is szűkebbnek hatnak majd ez által.

Nem kell kisöpörni a bankot

Az, hogy tökéletesnek érezd a farmert, amit minden nap viselsz, nem feltétlen az összegen múlik, amit rászánsz. Drága márkák helyett frissíthetsz a gardróbodon anélkül, hogy eladósodnál. Segítségképp összeszedtünk néhány huszonöt-ezer forint alatt kapható darabot.

Zara Faded Jeans 13 995 Ft / Zara Distressed Jeans 13 995 Ft / Zara Black Textured  Jeans 12 995 Ft

Asos Slim Selvedge Jeans € 55 / Asos Slim Fit Jeans With Rinsed Coating € 48 / Asos Indigo Skinny Jeans € 32

Farmert stoppolni házilag? Lehetséges.

Ha a férfi szeret valamit, képes messzire elmenni érte, és sokszor még önmagán is túltesz. Esetünkben éppen tűt és cérnát ragad. Ha kedvenc farmerünk kissé megkopott, nem kell rögtön megválnunk tőle, sőt. Akár még mi magunk is megjavíthatjuk. Hogyan? Arról itt egy rövid videó.

Tovább a:
Legfrissebb cikkekhez
A rovat többi cikkéhez
Öltözz úgy, mint Adam Levine, a Maroon 5 énekese!

(Főkép: Levi's)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.