Pontosan száz éve történt a rejtélyes csömöri úti lóversenytéri gyilkosság, így helyszínelték
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Tudni akarod, mi történt pontosan száz éve, 1918 szeptember közepén Magyarországon? Tessék.

Rablógyilkosság, áruhiány, temetés – csak néhány a százéves riportok szomorú témáiból. Mindezt a világhírű grafikus, Vértes Marcell különleges rajzos karikatúrája zárja, mely az egyik legkorábbi hírről mond vitriolos kritikát.

A hét anyagai közé bekerült egy érdekes bűnügyi hír, amit szeptember 18-án rögzítettek. Aznap a Csömöri úti lóversenytéren a startgép közelében egy ismeretlen férfiholttestet találtak, a kriminológia történetének szempontjából is érdekes híren pedig azt látjuk, ahogy a helyszínelők megpróbálják rekonstruálni az eseményeket.

A meggyilkolt férfi személyazonosságát hosszas nyomozás után végül egy cédula árulta el, amelyet a zsebében találtak, és amely megadta az esztergom-kenyérmezői hadifogolytáborban viselt számát.

Az 1914 és 1918 között működő fogolytábor az egyik legnagyobb ilyen létesítmény volt a Monarchiában, ahol több tízezer orosz, szerb, olasz, román és más nemzetiségű embert tartottak elzárva rettenetes körülmények között. A hely saját törvények szerint működött, még önálló pénzzel is rendelkezett, melegágya volt a járványoknak, bűnözésnek, és november 3-án történő bezárásáig rengeteg ember halt meg itt. A kezelhetetlen méretűre nőtt komplexumban a háború végén napirenden voltak a szökések, így a filmhíren látható áldozat, a litván származású Kaplan Gelle, is egyike volt annak a 33 főnek, aki egy ilyen alkalommal tűnt el. A bűnügyi hírek később, az 1920-as évektől állami irányítás alá kerülő filmhíradóban csak ritkán kaptak helyet, hiszen a bűn megjelenítése a rossz közbiztonság demoralizáló üzenetét hordozza.

A híradóban ennél sokkal több eseményről számolnak be, nagyon érdemes megnézni, mi foglalkoztatta az I. világháborúból frissen kikászálódott, az őszirózsás forradalom előszobájában toporgó Magyarországot.

A Magyar Nemzeti Filmarchívum honlapján nagyon érdemes figyelni ezeket a hetente közreadott híradókat, ugyanis elképesztő kincseket adnak közre hétről hétre!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.