Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Szerencsére manapság egyre nagyobb szerepet kap életünkben a mozgás, ami tagadhatatlanul annak is köszönhető, hogy szinte már vérciki nem sportolni valamit. De tudod, hogy mi a jó ebben? Mindegy, hogy szimplán divatból vagy sportszeretetből vágsz bele vagy mozogsz már egy ideje, sokrétű hatása nem marad el, amit ráadásul hamar érezhetsz is. Persze csak akkor, ha rendszeresen csinálod.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a rendszeres testmozgás mennyire fontos fizikális és mentális egészségünk megőrzése szempontjából. Hiszen a sport nemcsak a tested tartja formában – többek között izmokat (értsd: erőt) és állóképességet ad –, de tisztítja is a tudatod azáltal, hogy egyszerre segít kikapcsolni és mentálisan ébren maradni ebben a mai világban, ahol egyre több a minden érzékszervedre ható inger, egyre több a stressz és a feladat.

Ráadásul tested átalakulása és fejlődése, valamint az a tudat, hogy „igen, legyőztem magam” és a „de jó, még ezt is meg tudom csinálni”, a kiállásodra is hatással lesz: önbizalmad és a magabiztosságod megnő, ami ráadásul életed minden területére kihat. Minderre pedig joggal lehetsz majd büszke, hiszen komoly munkát, időt, energiát és akaraterőt fektettél abba, hogy átugord a saját korlátaidat, aminél nincs nehezebb.

Pontosan erre hívja fel a figyelmet a Decathlon is, amikor összeállt erre a dallamtapadós számra Linczéni Márkóval (Antilope Kid).

És mindezek mellett az sem elhanyagolható tényező, hogy a mozgás kapcsolatokat teremt (új emberek megismerésével), közösséget épít és segít fenntartani (azzal, hogy egymást húzva szenveditek végig az a rohadt erősítést a bokszedzés végén). Persze, ehhez az is kell, hogy nyitott légy és egy kicsit bevállalós. Pontosan tudjuk, hogy nem egyszerű úgy belekezdeni valami újba, hogy senkit nem ismersz ott. Mintha anyaszült meztelenül állnál a forgalmas kereszteződés közepén. Viszont! Ismét legyőzöd magad, és ebben így mások is segíthetnek neked.

Oké, aláírjuk, hogy nem könnyű megtalálni a legmegfelelőbb mozgásformát, azért sem, mert ma már annyi minden közül lehet válogatni. A bőség zavarával megküzdeni viszont még mindig kellemesebb, mint csak néhány lehetőség közül válogatni. Esetleg válaszd...

...a futást, mert...

...a legegyszerűbb – és egyébként az egyik legegészségesebb – mozgásforma, ami nemcsak megdolgoztatja a test izomzatát, de fokozza a tüdő oxigénfelvevő képességét és javítja a szív pumpafunkcióját, miközben még az immunrendszert is erősíti.

Hatalmas előnye, hogy bármikor és bárhol végezheted, egy jó futócipőn kívül pedig nincs is szükséged komolyabb felszerelésre. Kezd félóra kocogással, majd juss el az egy óra megállás nélküli futásig.

...a bringázást, mert...

...úgy mozgatja át az egész tested, hogy közben jelentősen javítja szervezeted fizikai teljesítőképességét és terhelhetőségét, ráadásul ez kevésbé terheli az ízületeket, mint a futás.

Szinte észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat, ha tömegközlekedés helyett bringára pattanva mész munkába. Az a félóra oda, majd vissza, pedig már komoly változást eredményezhet fizikumodban is.

...az úszást, mert...

...szinte minden izomcsoportot átmozgat és úgy, hogy a fentebb említett sportágakkal – tehát a futással és az úszással – szemben nem terheli meg a csontokat és az ízületeket sem, cserében viszont javítja a testtartást és edzi a szív- és vérkeringési rendszert.

Kell egy úszónadrág, egy úszósapka, egy törölköző, papucs és egy belépő/bérlet az uszodába, aztán már ugorhatsz is a medencébe. Félórával kezd, cél pedig legyen egy óra intenzív úszás.

Adunk egy tippet: érdemes variálni az úszásnemeket, hogy kevésbé érezd monotonnak a mozgást.

...a teniszt, mert...

...az egész testedet karbantarthatod: az erősítés és izmosítás mellett javítja a keringést, növeli a szív, a tüdő és az izmok állóképességét, plusz fokozza a szív- és érrendszeri működését, plusz még rengeteg kalóriát is elégethetsz vele.

Játék közben ráadásul nem érzed a fizikai terhelést – mint például a futás közben –, a játék öröme pedig kikapcsol és feltölt.

Mi mindig ott leszünk veled lélekben, és a Decathlon is melletted áll, ott ugyanis mindig jó helyen jársz, ha bármilyen sportot elkezdenél, mert ott tényleg minden van.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a Decathlon.

(Fotó: Getty Images)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.